Lacivert Yazı İşleri: KİŞİSEL GELİŞİMİN 12 KÜLT KİTABI

KİŞİSEL GELİŞİMİN 12 KÜLT KİTABI
Giriş Tarihi: 21.7.2022 11:19 Son Güncelleme: 21.7.2022 11:38

Gerek psikoloji, gerek dini disiplinler, gerek felsefe gibi dalların üzerinde durduğu, hayatta mutluluk ve huzurun bir anahtarı olacağını vurgulayan bir kesişim için çabalayan hayli insan var. Daha mutlu, daha huzurlu, daha başarılı, daha özgüvenli, daha dingin, daha bilge olmanın arayışında yüz milyonlarca, hatta milyarlarca insan. Hal böyle olunca arayış ve beklenti içindeki bu kalabalığa kurtuluş reçeteleri sunanlar da bir o kadar çok. Özellikle son 40 yıllık dönem tüm dünyada bu tür mutluluk reçetelerinin seri imalatını iş edinen bir kişisel gelişim endüstrisinin ortaya çıkışına sahne oldu. Bu endüstrinin keşif kolu ise kitaplar oldu.

İnsanların maddi manevi gelişme, tamamlanma, sorunlardan kurtulma, mutluluğa erme arayışlarına rehberlik etme iddiasıyla piyasaya sayısız kitap çıktı. Bu alanda yayıncılık tam bir patlamaya, halen devam eden bir furyaya sahne oldu. Ardı ardına yazılsa birkaç dünya turu yapacak bir liste
teşkil eden bu kitapların çoğu unutuldu gitti. Ancak bazıları gıpta edilecek şöhrete, inanılmaz satış rakamlarına ulaştılar. Bunların içinden bir kısmı da bu alanın kült eserlerine dönüştüler. Kimileri içeriklerinin özgünlüğüyle, kimileri ilham verici nitelikleriyle, kimileri ise basmakalıp düşünceleri ve abartılı hayalleri pazarlama yetenekleriyle. Kişisel gelişim kitaplarından Türkiye ve dünyada en öne çıkan ve adeta kült haline gelen bazılarını sizler için derledik.

İnsanın Anlam Arayışı
Viktor Emil Frankl

Asıl soru şu: "İnsanı insan yapan nedir?" Viktor Frankl, 1940'larda Nazi toplama kamplarında sağ kaldıktan sonra geliştirdiği bir psikoterapi türü olan
logoterapinin kurucusu. Kamplardaki tecrübesinden sonra, bireylerin zorluklara ve ıstıraba dayanabilecekleri bir anlam ve amaç arayışı içinde olduğu teorisini geliştirir. Tasvir ettiği toplama kampının, dünyayı daha büyük bir hapishane olarak kavramanın önünü açacak metafora dönüştürür. Heidegger
ve Sartre'dan alışkın olduğumuz varoluşa dair anlamı keşfetme çabamıza yardım edecek süreci anlatan Frankl, şöyle sorar: "İnsanı insan yapan nedir?" Frankl, nöroloji ve psikiyatri profesörü olarak kariyeri boyunca, 30 kitap yazar, 5 kıtada 209 üniversitede ders verir ve dünyada 29 üniversiteden fahri doktora alır. "Logotherapy" adlı kuramı, Freud'un psikanalizinden ve Adler'in bireysel psikolojisinden sonra Viyana'nın üçüncü terapi okulu olarak tanınır. Frankl, insanların yaşamda anlam bulma arzusuna eşdeğer olan "anlam ifade etme" arzusu tarafından motive edildiğine inanır. Yaşamın en kötü koşullarda bile bir anlamı olabileceğini ve yaşam için motivasyonun bu anlamı bulmaktan geldiğini savunur. Bir adım daha ileri giderek şunları da yazar:
"İnsan özgürlüğü, içinde bulunduğu koşullar ne olursa olsun, insanın tutumunu seçebilmesidir." Bu görüş acı çekme deneyimlerine ve acının içinde bir anlam bulma tutumuna dayanır. Bu şekilde Frankl, bir durumu artık değiştiremediğimizde kendimizi değiştirmek zorunda kaldığımıza inanır.

Dost Kazanma Sanatı
Dale Carnegie


Hayatta ve ilişkilerde zirveye ulaşmanın kuralları "Zirvede herkese yer var. Yeter ki siz ulaşmayı bilin!" mottosuyla piyasaya sürülen bir kitabın uzun yıllar hala okuyucu bulması insanın kendi hırs ve yanılgısına dair bir fikir veriyor olabilir mi?


Dale Carnegie'nin "Etkili Konuşma ve İnsan İlişkileri" adlı kursunda ders kitabı olarak kullanmayı amaçlayarak yazdığı Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı ilk defa 1937'de basılır ve günümüze dek en çok okunan kitaplar listesinde kalmayı başarır. Birçok basmakalıp öğüt ve yargıların şirketlerin zirvesine oynayan beyaz yakalılar ve iş adamları için sıra dışı bir alakaya tabi tutulması pek şaşırtıcı değil, işin ironik tarafı şu ki bu kült kitabın yazarı Carnegie'nin hayatının ilerleyen dönemlerinde yapayalnız kaldığı ve intihar ederek öldüğü iddia edilmektedir.

Simyacı Paulo Coelho
Kişisel gelişim kitapları furyasının öncü dalgası


Brezilyalı yazar Paulo Coelho'nun yayınlandıktan sonra kişisel gelişim kitapları furyasını başlatan kitabı Simyacı, tüm zamanların en çok satanları arasında yer alıyor. Simyacı, Mesnevi'de geçen kısa bir hikâyeden yola çıkılarak yazılır. Roman, İslamiyet'in bir dönem egemen olduğu Endülüs toprakları ile tarihin en önemli yapıtlarından olan Piramitlerin etrafındaki şehirlerde geçer. Rüyasında Mısır Piramitleri yakınında bir hazinenin olduğunu gören Endülüslü çoban Santiago'nun hazineyi ararken yaptığı yolculuk kişisel menkıbenin peşinden gidilmesi ve onun gerçekleştirilmesini anlatır.


42 ülkede yayınlanan, 26 dile çevrilen Simyacı, benzersiz bir başarıya ulaşır ve bu kitap sayesinde Coelho kariyerinde hızlı bir yükselişe geçer, dünya çapında şöhret kazanır. Peki, bir arayış hikâyesiyle neden böyle ilgilenilsin ki? "Yüzleri peçeli kadınlar, yüksek kulelerin tepesine çıkıp şarkı söyleyen din adamları…" Bu satırlarının ardından kullandığı "imansızların tapınmaları" cümlesi Müslümanlara bakışını gösterir. Hristiyan bir yazarın, dışa vurduğu bir düşüncedir bu. Romanda; Hristiyanlıkla ilgili kişi ve örneklerin çokluğu, Hristiyanlıkla ilgili sözler, hikâyeler, kişiler, örnekler yer alır; yani tamamen Hristiyan kesimin reklamını yapan bir romandır aynı zamanda… Bu kitap diğer dinlere karşı eleştirileri ve Hristiyanlığı öven bir profiliyle iyi bir misyonerlik kitabı olarak da değerlendirilir. Kesin olan şu ki uzun yıllar gündemde kalmayı ve yazarını ihya etmeyi başarmış bir Best Seller'dır.

Gerçek Özgürlük Doğan Cüceloğlu
Hayatın zorluklarını aşmaya dair kapılar açan bir kitap


Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, kısa süre önce 83 yaşında Beşiktaş'ta hayatını kaybettiğinde ne kadar çok seveni olduğunu görmüştük. Psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu, iletişim psikolojisi ve kişisel gelişim alanında yazdığı eserleri, çalışmaları ve verdiği seminerlerle tanınır. Kişisel gelişim kitapları ve bilimsel makalelerinde Türk insanının düşünce, duygu ve davranışlarını inceleyen Cüceloğlu, kişisel gelişim kitaplarını gerçekten okunabilir ve faydalı bir hale getiren ender yazarlardan biridir. Gerçek Özgürlük kitabı ile bir anlamda yine okurları ile sohbet ederek onlara hayatta mutlu olmanın sırlarını aktarır.


Gerçek Özgürlük "Kitabın Hikâyesi" adlı bir ön bölümle başlar. Bu bölümde yazar bu kitabın "İyi Düşün Doğru Karar Ver" adlı kitabının yeniden yazılmış hali olduğuyla ilgili kısa açıklamalar yapar. Bu kısa bölümün hemen ardından kitabın asıl kısmı başlar ve bu kısım genç bir üniversite öğrencisi olan Timur ile emekli psikoloji profesörü Yakup Bey'in yaklaşık bir yıllık görüşmelerini içerir. Her ne kadar roman formunda olsa da karakterler arasındaki konuşmaların derinliği kitabın dikkatle ve konular üzerinde düşünülerek okunmasını gerekli kılar ve yaşama dair sorulara bir kapı aralar. Doğan Cüceloğlu dikkatle okunmaya ve faydalı olmaya uzun yıllar devam edecek.


Bir Çift Yürek Marlo Morgan
"Gerçek İnsanlar" ile birlikte çölün boydan boya kat edildiği bir yürüyüş


Bir Çift Yürek, Amerikalı bir kadın yazarın, Avustralya'da yaşadığı ruhsal yolculuğun öyküsünü okuyucuya aktarır. Göçebe kültürden Aborijinler eşliğinde, kabilenin kendilerini adlandırdıkları şekliyle, "Gerçek İnsanlar" ile birlikte çölü boydan boya kat ettikleri dört ay süren uzun bir yürüyüşe çıkar Morgan. Bu süre boyunca, çölün çorak coğrafyasındaki bitkiler ve hayvanlarla uyum içinde yaşamayı öğrenir. Bir söyleşisinde; "Ne yazık ki ben bir yazar değilim ve yazma konusunda herhangi bir profesyonel eğitimim yok. Ben aslında sağlıkçıydım" diyerek trajikomik bir gerçeğin ama bir yandan da kitabındaki doğallığın altını çizer. Beyazların "üstünlüğü"ne karşı ötekinin "barbarlığı"na şahitliğin piyasası herhangi bir edebi değer içermeden de zirvede çok satanlar arasında kalabilir. Amerikan medeniyetinin altını çizecek her türlü ötekinin kültür endüstrisinde karşılığı mevcut. Kişisel gelişim gibi kolay lokma buna neden alet olmasın?


Ferrari'sini Satan Bilge Robin Sharma
Kariyer, şöhret, para, özel jet, ada terk edilir ve Hindistan'a doğru yola çıkılır…


Aslından kitabın başlığı iyi bir okuyucu için fazlasıyla fikir verecek şekilde reklam içerir. Sıradan bir insanın gündemine çarpıcı bir kitap ismiyle, kışkırtıcı bir başlıkla başlamak bilgeliğe aykırı bir stratejik hamle olsa gerek. Kitapta Julian Mantle, 50 yaşlarında ve ülkenin en ünlü avukatlarından biridir. Mesleğinde çok başarılı olan Julian modern insanın tüm tutkularına sahiptir; kariyer, şöhret, para, özel bir jet, ada ve kırmızı bir Ferrari. Yoğun iş temposu nedeniyle bir duruşma sırasında kalp krizi geçirir. İşte bu hastalıkla Julian'ın tüm hayatı dönüşüme uğrar. Hastanede gördüğü tedavinin tamamlanmasının ardından ortadan kaybolur ve sahip olduğu her şeyi hatta çok sevdiği Ferrari'sini bile satar ve Hindistan seyahatine çıkar. Bundan sonrası kişisel gelişim kitaplarının klasiği bir arayış ve bulmanın hazzını ötekine aktarma ritüeli ve kişisel gelişim kitaplarının amentülerini sıralama şeklinde gider. Robin Sharma kişisel gelişim ve liderlik uzmanıdır. Yazdığı 13 adet kitabı 60 ülkede ve 70 dilde yayınlanır. Robin Sharma liderlik ve performans üzerine dünyanın en önemli uzmanlarından birine dönüşür. Başkanlık, liderlik üzerine eğitim veren Sharma Uluslararası Liderlik şirketinin yöneticiliğini kurar. Kısacası onunkisi Ferrari'yi sattıktan sonra şirketleşen bir bilgelik kariyeri olur.


Tavuk Suyuna Çorba Jack Canfield Mark Victor Hansen
Düşlediğiniz hayatı yaşamanız adına bolca ümit pompalamak


New York Times'ın en çok satan yazarlarından Jack Canfield ve Mark Victor Hansen yaşamlarını insanlığın kişisel ve mesleki gelişmelerine adamış, profesyonel konuşmacılardır. Tavuk Suyuna Çorba - Çiftlerin Yüreklerini Isıtacak Öyküler, "geçmişte aşk yaşamış, bugün yaşayan ve gelecekte yaşayacak herkesin kitabı" denilerek okuyucuya sunulur. Her bir öykünün insana yaşam kaynağı, sevecenlik olarak etki edeceği düşüncesi üzerine kuruludur. Bugün, Tavuk Suyuna Çorba serileri kırktan fazla ülkede 90 milyondan fazla okuyucuyla buluşmuş durumda. Jack Canfield ve Mark Victor Hansen, düşlediğiniz hayatı yaşamanıza esin kaynağı ve itici güç olacak öyküleri art arda dizerek bolca umut pompalarlar. 60 öyküde yaşamlarınızdaki zorluklara karşı zihninizi ve rüyalarınızın gerçekleşeceğine olan inancınıza kalbinizi açacak kanıtlanma tekniklerini anlatılırken size bu öyküleri anlatan yazarların süper hayatından, Amerikanvari yaşamlarından haliyle bahsedilmez.


Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı Stephen R. Covey
Hayatta ön plana geçmek için gerekli yedi alışkanlık


Yazar Stephen Covey 1960'ta 25 en etkili insandan biri seçilir. Yazarın bu kitabı 32 dile çevrilir ve 12 milyon satış rakamına ulaşır, piyasada efsaneye dönüşür. Kişisel, mesleki ve ailevi sorunların çözümünde ilke merkezli bir yaklaşım benimseyen Stephen R. Covey, insan onuruna yaraşır, dürüst, uyumlu, huzurlu ve başarılı bir yaşam için edinilmesi gereken alışkanlıkları belirler. Bu kadar talebe bakılınca bu başarıda modern insanın huzursuzluklarının yanı sıra pazarlama payının da etkileri çok olsa gerek. Yirmi beş milyonu aşan satışıyla kendi alanında vazgeçilmez bir başvuru kaynağı haline gelen bu eser, günümüz dünyasında gerekli olan bilgelik ve güce ulaşmanın yollarını gösterir. Hayatta ön planda olmak adına gereken yedi alışkanlık kitapta şöyle sıralanır: "Proaktif ol, sonunu düşünerek işe başla, önemli işlere öncelik ver, kazan-kazan diye düşün, empati, sinerji yarat, baltayı bile".


Şimdi'nin Gücü Eckhart Tolle
Zihnin esaretinden kurtularak aydınlanmış bilinç haline ulaşmanın yolu


"Gerçeği arayanların mutlaka okumaları gereken kitap." Bu cümle Eckhart Tolle'nin Şimdi'nin Gücü adlı kitabının kapağında yer alıyor. Gerçeği bir kitapta bulabilir misiniz bilemem ama öyle ya da böyle yola çıkarken okunması faydalı olacak bir kitap var karşımızda. Fakat Şimdi'nin Gücü kişisel gelişim kategorisi dışında da kıymetli bir çalışma. Zen Budizm'ine yakın bir arayışın hikâyesi. Eckhart Tolle kendini bir spritüal (ruhsal, manevi) öğretmen olarak ifade ediyor ve kitabın yazılış hikâyesinden şu şekilde bahsediyor: "Bu kitap benim son on yıl boyunca Avrupa'da ve Kuzey Amerika'da spritüal arayış içindeki bireyler ve küçük gruplarla yaptığım çalışmanın özünü içermektedir. Bu kitabın içeriği seminerlerde, meditasyon derslerinde ve özel danışma seanslarında bireyler tarafından sorulan sorulara verilen, çoğunlukla spontane yanıtlardan oluşmaktadır."
Kitapta bizi mevcut an'ı idrakten alıkoyan, depresyona ya da kötü bir ruh haine iten şeyin sürekli zihnimizde geçmişe ve geleceğe dair düşüncelerin dolaşması ve bizlerin de bu düşüncelere odaklanmamız olduğu ele alınıyor.


Takım Oyunu Seth Godin
Liderler olmalı ki hareketler başlasın, dünyayı yeni fikirler sarsın


Seth Godin profosyenel konuşmacı, yazar, yönetici, Squiod kurucusu ve bir Ceo. Kariyerine 14 yaşında başlamış bir Amerikalı. Bir beyazın pazarlama sektöründe tanıdık başarılı yaşam öyküsünün sahibi. 2003 yılında yayınladığı ve rekabette öne geçmenin
yollarını anlattığı Mor İnek kitabıyla dünya genelinde ün kazanan Seth Godin, Takım Oyunu'nda ise ekip olarak başarmayı ve liderliği ele alıyor. Bu kitabın konusu liderler ya da lider ruhlu kişiler. Kitabın yazarı Seth Godin, etrafında bir hareket başlatan, ileride gelebilecek istiyor. Onlara olan ihtiyacı vurguluyor; onlar olmalı ki hareketler başlasın, takipçiler kabilelere dönüşsün, dünyayı yeni fikirler sarsın. Godin'in savunduğu nokta şöyle özetlenebilir: Bugünün teknolojisi ve internet sayesinde fikirlerin çok daha rahatça ve hızlı yayılıyor ancak çok az insan lider olma çabası içinde. Herkesin bir lider olabileceğini savunan kitap mizaçlara ters davranarak boşa umut da vadediyor olabilir.


Her Şey Seninle Başlar Mümin Sekman
Hayatı yaşanılır kılma ve kendi kanatlarıyla uçma kılavuzu

Çaresizlik öğrenilmiştir başarılı olmak da öğrenilir diyerek dikkat çekiyor ülkemizde büyük ilgi gören kişisel gelişim kitaplarından biri olan Her şey Seninle Başlar. Mümin Sekman'ın kitabı hayatı dönüştürmek, yaşanılır kılmak, kendi ayakları üzerinde durmak, kendi kanatlarıyla uçmak, başkalarına bağımlı olmadan yaşamak isteyenler için yazılmış bir kılavuz niteliğinde. Aynı zamanda felsefe ve tekniğiyle de bir başarı ideolojisini savunuyor. Kişisel Gelişim Merkezi kurucusu Mümin Sekman, KİGEM web sitesini kurmuş ve kişisel gelişim sitesi özelliği ile üye sayısını geçtikçe artırmayı başarmıştı. 2005 senesinde yazdığı Her Şey Seninle Başlar isimli kitabı en fazla satılan kitaplar arasında yer aldı ve en başarılı kişisel gelişim kitaplarından biri olarak gösterildi. Türkiye'de günümüzde hayli mesafe kat eden kişisel gelişim yolculuğunda Sekman da önde gelen isimlerden biri olmayı başardı.


The Secret Rhonda Byrne
"Bir şeyi başarmak istiyorsanız onu sadece isteyin ve olduğunu varsayın!"


Avustralyalı televizyon yazarı ve yapımcısı olan Rhonda Byrne'ün en bilenen çalışması The Secret kitabı ve aynı isimle sinemaya uyarlanan filmi oldu. The Secret çekim yasasını yani insan ne düşünürse başına da onun geleceği inancını konu alır. Evrenin yasaları vardır ve herkese eşit davranır. Biri bir binanın en üst katından düştüğünde, evren onun iyi ya da kötü biri olmasına bakmaz, Yerçekimi Yasa'sına tabi olarak yere çakılır. Çekim Yasası da herkes için aynı ölçüde geçerlidir. Kitaba göre olumlu düşündüğünüzde ve hissettiğinizde hayatımız daha pozitif olabilir.

Aynı şekilde kötü düşünce, bizi daha kötü hallere sokabilir. Sır, çekim yasasıdır. Yazar, bunu, insanların kaybettikleri servetlerini zaman içinde yavaş yavaş geri kazanması olarak anlatır. Olumsuz koşullara yol açmamak için zihnimizi pozitifliğe yönlendirmek çok önemli ve dünyada yaydığımız olumsuzluk, bizi rahatsız etmek için geri dönecektir. Öyleyse her şey güzel olacak!


Bu tarz kitapların handikapı bir yerden sonra istediğimiz her şeyi düşünceyle gerçekleştireceğimizi anlatmaları. The Secret (Sır) da işte bu abartılı anlayışın su katılmamış daniskası. "Eğer zengin olmak istiyorsanız olursunuz, fakirseniz bunu farkında olmadan kendinize çektiğiniz için fakirsiniz, veba salgını insanlar olumlu yaklaşmadığı için kötü sonuçlandı" gibi düşüncelerde aşırı gider ve bunları mutlaklaştırırlar.

Yaratılışa ve hayatın akışına aykırı olarak en üst seviyeden ileri sürdüğü düşünce şu: "Bir şeyi başarmak istiyorsanız onu sadece isteyin, solduğunu varsayın ve onun için çabalamayın; o eninde sonunda size gelecektir."

BİZE ULAŞIN