-
Türkiye Balkansız, Balkanlar Türkiye’siz olamaz
Türkiye Balkansız, Balkanlar da Türkiye’siz huzurlu ve istikrarlı olamaz. Gelecekte Türkiye’ye en büyük dış darbe, Balkanlarda vurulabilir. Son zamanlarda Balkanlarda artan Türkiye karşıtı propagandalar, böyle bir tehlikenin habercisidir.
-
Şenlikli keder: Balkan müziği
Balkanlarda müziğin varoluşu, hayatın içinden bakıldığında net biçimde görünecek kadar yakın bir mesafede tebarüz eder. Burada müzik ziyadesiyle teorik değil, tabiatıyla pratiktir.
-
Müziğin renkli hikâyelerle sinemasal dansı: Balkan Sineması
Sinema tarihimiz de bir anlamda Balkanlar ile yakın ilişki içerisindedir. Balkanlardaki pek çok günlük olayı, düğünü, taşra yaşamını, eğlenceyi filme alan Manaki Kardeşler, Osmanlı topraklarında yaptıkları çekimler ile sinemamızın temellerini atarlar.
-
Balkanlarda mezalim ve göçlerle bir anavatan kaybettik
Osmanlı’yı, Rumeli ve Anadolu üzerinde iki ayağı üstünde duran bir insana benzetirsek, 1913’te Rumeli anavatanının kaybıyla devlet daha fazla yaşayamamış ve 1922’de yıkılmıştı. Rumeli’de yitirilenler asla bir toprak kaybı değil, bir anavatan kaybı olarak nitelendirilmelidir.
-
Esir vatan: Rumeli
Türkiye, sadece bir ülkenin, bölgenin, coğrafyanın adı değildir. Türkiye, bugünkü mevcut sınırlardan ibaret değildir.
-
Türk Sanatında Bir Dönüm Noktası: Hale Asaf
Hale Asaf: Türk Resim Sanatında Bir Dönüm Noktası” kitabında sanatçıyı daha iyi tanımak için aile şeceresi, yetiştiği çevre, bulunduğu iklim son derece titiz bir araştırmanın ürünü olarak ortaya konulmuş. Bütün bu bileşenler sanatçının eserlerini daha iyi anlamaya çok yardımcı oluyor.
-
Unutursak ölürüz
Ben İlhan Varank hocayı unutursam, sen Bayrampaşa’daki Çevik Kuvvet Müdürlüğü önünde öldürülen 15 yaşındaki işçi Halil İbrahim Yıldırım’ı unutursan, işte o zaman darbe gerçekten olmuş ve biz tümden ölmüş sayılırız.
-
Her şeyin tarihi
Her şeyin tarihini araştırmaya devam ederken bu sefer de Osmanlı’da, zamanın tayininin ve namaz vakitlerinin belirlenmesinde görevli olan muvakkitleri inceledik. Osmanlı’da ilk muvakkithane nerede inşa edildi, Osmanlı’nın en önemli muvakkitti kimdi, ilk güneş saati hangi caminin duvarına yapıldı gibi soruların cevaplarını bulmaya çalıştık. Araştırmamızın ikinci kısmında ise olağanüstü makinelerin mucidi...
-
Doktor Lacivert
İyi günler efendim! Doktor Lacivert’te bu ay; yaşanılan bir olayı hiç yaşanmamış gibi hissettiren “jamevu” ve her yıl trajikomik olaylara sebep olan Nobel ödüllerinin perde arkasında yaşananlar var. Bakalım dejavunun tam tersi bir his yaşatan jamevu ne sıklıkla rastlanılan bir durum? Peki, Nobel ödülleri neye ve kime göre sahiplerini buluyor? Hepsi ve daha fazlası bu ay Doktor Lacivert’te sizlerle!...
-
Tepe lambası: H. Salih Zengin
Ne var ne yok? Varlık yokluktur, yokluk varlık! Varın altındaki yokluğu ve yokun altındaki varlığı görene selam olsun. Halk otobüsüne en son ne zaman bindiniz? Halk, otobüse binmekten daha çok yürüyor. Sıklıkla yürüyorum. Halk otobüsüne iki hafta önce bindim. Telefonunuzu ne zaman değiştirirsiniz? İnsanın telefonunu değiştirmesi sorun değil. Asıl sorun telefonun insanı değiştirmesidir....
-
John berger’dan sanatçı portreleri
Portreler kitabında 74 sanatçı ele alınıyor. Berger her zamanki ustalığıyla sadece esere değil sanatçıyla olan tanışıklığına, anılarına da bolca yer vererek adeta hikaye anlatırcasına söz konusu sanatçılarla olan tanışıklığına bizlerı de ortak ediyor. Kitapta sanat, sanat tarihi zaman ve mekân, kendisinin siyası görüşleri, hayata bakışı ve tarih iç içe.
-
20. asırda bir gönül eri: Mehmed Zahid Kotku
Orta Asya bozkırında; Buhara'da, Semerkant'ta, Taşkent'te yetişen, seyrek ve uzun sakallı o büyük âlimlerden icazet alıp da geldiler insanları irşat etmeye. Atlarını batıya doğru sürdüler. Eyerlerine astıkları heybenin içinde sade bir lokma çıkın ve Kuran-ı Kerim vardı. Birkaç atlı geldi Anadolu'ya. Pirlerinden aldıkları icazetle Anadolu'yu İslam nuruyla şereflendirmek için gelmişlerdi. Güzel pirlerinin...
-
Mitoman
Bütün kararlar bunlara danışarak alınır. Bütün işlerde parmakları vardır. Bir önemli toplantıdan diğerine koşarlar. Oysa gerçek hayatlarında sizin gibi, benim gibi sıradan vatandaşlardır.
-
Dünyanın en yetenekli elleri: Eduardo Chillida
Sizleri kalecilikle başlayıp heykelle devam eden, dünyanın en iyi kalecisinin veliahdı olarak gösterilirken Picasso’nun varisine dönüşen İspanyol bir sanatçı ile tanıştırmak istiyorum: Eduardo Chillida…
-
Egoist okur
Hıza teslim olduğumuz bu çağda münzevi ruhlardan öğrenecek çok şeyimiz var.
-
Montesquieu’nun kayıp mektupları
Mehmet Çelebi ve büyüyünce sadrazam olan oğlu Mehmet Saıid Paşa’nın, Fransa’dan getirdikleri sadece büyük bir “batı hayranlığı” olmadı; matbaayı da ilk kez orada gördüler ve Türkiye’ye getirdiler. Birçok yol yordam , protokol kuralı Mehmet Çelebi tarafından saraya sokuldu.
-
Düşünen sporcu | Mayıs 2018
Ronaldo ve arkadaşları kale ve gol olmayan bir futbol icat etmişlerdi. Herhangi bir araba geçene kadar ayağında top olanın herkesi çalımladığı, topu kapanın da aynı şekilde devam ettirdiği bir futbol türü. Ancak araba geldiğinde durmak zorundalardı; yoksa ezilebilirdi.
-
Hocamız Üsküdarlı Ali Rıza Bey
Hoca Ali Rıza’nın resimleri birer şiir konusu değil, şiirin ta kendisidir. Bu mevzular şairlerin artık bulamayacakları milli ve yerli ilhamlara bir kaynak olacaktır. Ali Rıza Bey’in bir resmine bak, bin ah-ı tahassür dinle!
-
Gözlerimiz hep göklerde olsun
Doğu’nun bilgisi haçlı istilasıyla Batı’ya yeni ufuklar açar. Endülüs emevileri, Avrupa’nın kültürünü, bilim ve sanat anlayışını adeta yeniden yaratır ancak bunlar unutulur, unutturulur. Bu gerçekleri söylediğiniz zaman hemen gerici, kafatasçı yaftaları üzerinize yapışır kalır.