Birol Biçer: DÜNYADAN PORTRELER/ HABERLER

DÜNYADAN PORTRELER/ HABERLER
Giriş Tarihi: 19.12.2023 11:44 Son Güncelleme: 19.12.2023 11:46

ABD
JOSH PAUL
ÜLKESİNİN İKİYÜZLÜ POLİTİKASINA TAHAMMÜL EDEMEYEN BÜROKRAT

Bir ülkenin bürokratının ya da diplomatının kendi devletinin izlediği politikaları gayri insani ve ilkesiz bularak, açıkça böyle bir gerekçeyle istifa etmesi bu dünyada az rastlanır bir şey. Ama Gazze'de Filistinli sivillerin üzerine bombalar yağdığı sırada Joe Biden, Netanyahu ile sarmaş dolaş kucaklaşırken bu ikiyüzlülüğe dayanamayan ABD Dış İşleri Bakanlığında Genel Müdür olarak görev yapan Josh Paul istifa etti. Üstelik sessiz sedasız şekilde değil, kendi devleti ABD yönetiminin İsrail yanlısı tutumunu daha fazla destekleyemeyeceğini tüm dünyaya ifşa ederek istifa etti. Siyasi- Askeri İşler Bürosu'nda 11 yılı aşkın süredir silah transferleri sorumlusu olan Josh Paul, istifasının nedenlerini sosyal medyada yayınladığı iki sayfalık bir mektupla duyurdu: "İsrail'e sürekli, hatta yoğunlaştırılmış ve hızlandırılmış ölümcül silah transferinin sınırlarını aştığımıza inandığım için bugün görevimden ayrılıyorum. İsrail'in ABD desteğiyle yürüttüğü politika hem İsraillilere hem de Filistinlilere büyük zarar veriyor. Hem işgal karşıtı olup hem işgali destekleyemeyiz."

AVUSTRALYA
DALYA KAREZI
TIKTOK VE INSTAGRAM DOKTORU

Dalya Karezi Avustralya'da yaşıyordu. Sosyal medyada, bilhassa TikTok adlı platformda kendini doktor olarak tanıtan Karezi insanlara en ciddi tıbbi rahatsızlıklar ve hastalıklar konusunda önerilerde bulunuyordu. Her şey mükemmel gidiyor gibi görünüyordu. Arada sırada uzmanlığını sorgulayan olursa tıp diplomasına sahip olduğundan bahsediyor, hatta üzerinde adı ve unvanı yazan mektuplar gösteriyordu. Özellikle kanser, HIV virüsü
gibi konularda insanlara tavsiyelerde bulunuyor, doğurganlık için yol gösteriyordu. Bu sayede 243 bin takipçiye ulaşmıştı ve bazı videoları 15 milyonun üzerinde görüntülenmeye bile ulaşmıştı. Instagram ve TikTok'taki profiline koyduğu mavi önlüklü ve boynunda stetoskoplu fotoğrafı da onun bir hekim olduğunu doğrular nitelikteydi. Bu sosyal medya doktorunun takipçilerinin büyük çoğunluğunu ise Sydney'de yaşayan Iraklılar ve Kürtler teşkil ediyordu. Hatta sigaraya karşı aktiviteleriyle kendisine bir ödül dahi verilmişti. Sonra ne mi oldu? Her şeyin sahte olduğu ortaya çıktı. Karezi iki yıl ceza aldı.

ENDONEZYA
KAESANG PANGAREP
CUMHURBAŞKANININ YOUTUBER OĞLU HIZLI GİDİYOR

Endonezya cumhurbaşkanı Joko Vidodo oldukça renkli ve tartışmalı bir kişilik. Ancak görünen o ki oğlu Kaesang da ondan geri kalmıyor. Vidodo'nun üç oğlunun en küçüğü olan 29 yaşındaki Kaesang bir girişimci ve Endonezya Dayanışma Partisi'nin de önde gelen isimlerinden biri. 1. Lig futbol kulübü Persis Solo'nun da sahibi. Şu sıralar da yaşadığı kentin belediye başkan adaylarından biri. Oldukça da popüler biri ancak onu popüler yapan başlıca özelliği sahip olduğu bu sıfatlardan çok sosyal medyada paylaştığı eğlenceli videolar. Zira Kaesang Pangarep aynı zamanda bir blogger ve Youtuber. 2011 yılında bir blog yazarı olarak başlayan Kaesang kişisel yaşamı ve ailesi ile ilişkileri üzerine yazdığı blog yazılarıyla hayli popülerlik yakaladı. 2016'dan sonra ise işi Youtuber'lığa bağladı ve eğlenceli videoların viral olmasıyla 270 bin aboneye ulaştı. Bu şöhretle bir şarkı klibi çıkardı, ardından da bir sinema filminde küçük bir rol aldı. Bu yıl da yaşadığı Depok kentine belediye başkanı olma niyetini açıkladı.

FİLİSTİN- İSRAİL
İSRAİL'İN KUDURMUŞ KÖPEK STRATEJİSİ VE İNSANLIKTAN ÇIKIŞI

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları artık bir savaştan, işgalden, zulümden öte boyutlara sıçramış durumda. Yıllardır süren baskı, katliam, soykırım ve eziyet artık İsrail'i yönetenlerin insanlıktan çıktığını ve bundan sonra onlar için normalin insanlık dışı olacağını gösteriyor. İsrail'in kudurmuş köpek tarzı saldırıları çatışmaların artık askerler ya da savaşçılar arasında kalmadığı, savaş hukukunun en temel ilkelerinin umursanmadığı, açıkça ve acımasızca sivil halkın hedef haline getirildiği bir boyutu işaret ediyor. Siviller, bebekler, çocuklar, yaşlılar, kadınlar, hastalar ve hastanelerin alenen hedef alınması konusunda belli ki Netanyahu başta olmak üzere İsrail yöneticileri gözlerini karartmışlar. Görüntü o ki İsrail, devlet yöneticileri ve komutanları başta olmak üzere hızla insanlıktan çıkıyor. Haritada bile Orta Doğu'nun bağrına saplanmış bir hançer gibi görünen İsrail diye bir devlet varlığını sürdürdükçe Orta Doğu'ya huzur gelmeyeceği gibi bu insanlıktan çıkış eğilimi de tüm dünyaya yayılacak gibi görünüyor.

HİNDİSTAN
İSLAMOFOBİK TROL ORDULARININ ANA ÜSSÜ

Gazze'ye yapılan İsrail saldırıları sürerken sosyal medya dünya çapında büyük bir hareketliliğe ve Filistin aleyhine dezenformasyon çabalarına sahne oldu. Hamas'ın Yahudi bir bebeği kaçırması ve bir kamyonun arkasında genç bir çocuğun kafasını kesmesi gibi birçok yalan haber üretildi. İşin ilginç yanı Filistin karşıtı sahte haberlerin başlıca destekçileri arasında Hintli aşırı sağcı Hindu trollerin yer almasıydı. Bu sahte videoları paylaşan hesapların çoğu, zamanlarının çoğunu Müslüman karşıtı yorumlar paylaşarak geçiriyordu. Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin yükselişi, ülkedeki aşırı sağcı sosyal medya hesapları tarafından yayılan çevrimiçi dezenformasyonda büyük bir artışa yol açtı. Bu hesaplar bu becerilerini İsrail'in Gazze savaşına taşıdı ve sahte içeriklerle Filistinliler üzerinden Müslüman nefreti pompaladılar. Filistinlilerin içinde bulunduğu durum, görüldüğü kadarıyla en başta Hindu milliyetçisi İslamofobikleri ön plana çıkardı ve bu durum sosyal medyada açıkça görüldü.

KÜRESEL
INFLUENCER'LARA KARŞI DEINFLUENCER'LAR

Influencer denilen çok takipçili ve ünlü sosyal medya fenomenlerinin birçok marka tarafından reklam amacıyla kullanıldığı ve bunlar üzerinden birçok ürünün satışının özendirildiği biliniyor. Ancak şimdi buna tam tezat teşkil eden bir sosyal medya hareketi de başladı. Adına "deinfluencing" denilen bu hareketin influencer'larına da "deinfluencer" deniliyor. TikTok'da #deInfluencing etiketiyle başlatılan bu hareket kısa süre içinde 150 milyon izlenmeye ulaştı bile. Aşırı ürün tanıtımına ve bunun sonucunda ortaya çıkan tüketiciliğe karşı daha bilinçli bir harcama eğilimini öneren bu hareket, aşırı satın almanın çevresel sonuçlarının yanı sıra yaşam maliyeti krizine de dikkat çekiyor. Bu harekete katılan sosyal medya ünlüleri bir ürünün reklamını yapmak yerine tam aksine bazı ürünleri satın almanın gereksiz ve anlamsız olduğunu savunuyorlar. Deinfluencer'lar, influencer'ların aksine bazı ürünleri ve markaları ifşa ederek zararlarını, gereksizliklerini herkese anlatıyorlar. Bilinçli, hayırlı ve faydalı bir hareket olduğu için sosyal medyada tutacağını sanmıyorum.

ORTA DOĞU
ARAP VE İSLAM ÜLKELERİNİN ACZİYETİNİN İSPATI



İsrail'in Gazze üzerine yağdırdığı füze ve bombalarla, çoluk-çocuk-hasta ayırt etmeden katlettiği binlerce sivil sadece işgal edilmiş topraklar üzerine çöreklenmiş olan bu terör devletinin vahşetini ve onu destekleyen ABD ve Birleşik Krallık'ın başını çektiği Batılı güçlerin ikiyüzlülüğünü göstermekle
kalmadı. Bir kez daha kanıtladığı bir başka şey de başta Arap devletleri olmak üzere İslam ülkelerinin acziyeti oldu. İnsanlık gözetmeyen İsrail saldırısı petro-dolar imparatoru emirlerin zavallılığını ve teslim alınmışlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Sayıları 50'nin üzerindeki İslam ya da Müslüman ülkesinin tek bir İsrail kadar ağırlığınnı olmadığını gösterdi. Şii ya da Sünni unsurlara dayanan devletlerin aslında ancak birbirlerine
karşı savaşmak söz konusu olduğunda bir güce ve iradeye sahip olabildiğini kanıtladı. İçlerinden dünyanın süper güçlerine sürekli meydan okuyanların iş başa düşünce çıkacak meydan bulamadıklarını gösterdi. Yıllardır "cihatçılık" taslayanların bekledikleri fırsat ellerine geçince ancak başkalarının çocuklarını savaşmaya gönderme taraftarı olduklarını da gösterdi.

BİZE ULAŞIN