Lacivert Yazı İşleri: Meşhur apartmanlar

Meşhur apartmanlar
Giriş Tarihi: 13.9.2017 16:09 Son Güncelleme: 13.9.2017 16:09
Sokakta yürürken yoldan geçen herhangi birini çevirsek ve ona nasıl bir evde yaşadığını sorsak, muhtemelen “bir apartman dairesinde yaşıyorum” cevabıyla karşı karşıya kalırız. Evet, apartmanlar hemen hepimizin hayatını devam ettirdiği yahut ettirmek zorunda olduğu mekânlar. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar için kaçınılmaz ikamet adresi buralar. Şehir hayatının yoğunlaşmasıyla artan ve aslında bir modernlik sembolü olan apartmanların bugün bizler tarafından manevi olarak herhangi bir değeri olmasa da geçmişte yapılan, hem mimari yapısı hem de içindeki yaşanmışlıkları açısından oldukça kıymetli olan apartmanlar da vardı. İşte o apartmanlardan bazılarını sizler için derledik.

Ünlülerin ikamet adresi: Doğan Apartmanı

Bulunduğu çevrede U şeklindeki yapısı, sarı boyalı heybetli cephesi ve eşsiz İstanbul manzarasıyla hemen göze çarpan Doğan Apartmanı, 19'uncu yüzyılın sonunda Belçikalı Helbig ailesi tarafından inşa ettirilmiş. İnşa edildiği ilk dönemlerdeki adı Helbig Apartmanı olarak geçmiş kayıtlara. Apartman bugünkü adını, Yapı Kredi Yayınları'nın kurucusu ve meşhur siyasetçilerimizden olan Kazım Taşkent'in binayı satın aldıktan sonra, bir kayak kazası esnasında yaşamını yitiren oğlundan alıyor. İtalyan mimari anlayışına göre tasarlanmış olan apartman, Galata Kulesi'ne çıkan Serdar-ı Ekrem Sokak'ta bulunuyor. Dört blok ve 51 daireden oluşan bu yapıya hemen hepimiz bir şekilde aşinayız aslında. Sinema tarihimizin kült filmlerinden Muhsin Bey'de Uğur Yücel'in yanık türkülerini seslendirdiği, Eşkıya'nın final sahnesinde ise Şener Şen'in kendisini boşluğa bıraktığı yer işte bu apartmanın çatısı. Haricinde çokça dizi, klip ve reklam filmine de ev sahipliği yapmış Doğan Apartmanı. Sezen Aksu, Tarkan, Okan Bayülgen gibi pek çok ünlü ismin birer dairesi olduğu biliniyor burada. Haricinde pek çok meşhur isim de bugün Doğan Apartmanı'nda ikamet ediyor. Apartmanda kiralık daire bulmak ise oldukça zor zira yerleşenlerin neredeyse ömürlük oturduğuna dair bir rivayet söz konusu. Sadece paranızın da olması yetmiyor Doğan Apartmanı'nda bir daire satın almak için, apartmanda oturan herkesin iznini almak gerekiyor.

Türkiye'nin ilk modaevi:Botter Apartmanı

İstiklal Caddesi'nde bulunan İsveç Büyükelçiliği'nin hemen yanında yükselen Botter Apartmanı, II. Abdülhamid'in izniyle sarayın resmi terzisi Hollandalı Jean Botter tarafından dönemin gözde mimarı Raimondo D'Aronco'ya yaptırılmış. Art nouveau yani yeni sanat akımı diye bilinen tarzın önemli örneklerinden olan binanın yapım tarihi ise 1890. O dönem İstanbul'unda moda dünyasının otorite ismi Jean Batur, inşa ettirdiği apartmanın ilk iki katını modaevi olarak kullanmış. Diğer beş kat ise ailenin yaşam alanı olarak tasarlanmış. Balkan savaşları, I. Dünya Savaşı ve Cumhuriyet'in ilanıyla beraber Botter Modaevi de gözden düşmüş. Bunun üzerine aile binayı satarak Paris'e göç etmiş. Çiçeklerle bezenmiş insan başı figürleri, floral süsler, vitraylar ve aydınlatma aksesuarlarıyla bir devrin cazibe merkezlerinden olan Botter Apartmanı, bugün aynı yerde atıl bir şekilde duruyor.

Tanpınar'ın mekânı: Narmanlı Han

İstiklal Caddesi'nde bulunan apartman 1831 yılında inşa edilmiş. Yapımından sonra 1880 yılına dek Rusya Büyükelçiliği olarak kullanılmış, 1914'e kadar da Rus Hapishanesi olarak kullanılmaya devam etmiş. Büyükelçilik şimdiki konsolosluğun olduğu yere taşınınca bina Rus Ticaret Ofisi olmuş. Ekim Devrimi'nin ardından 1917'den sonra bir süre boş kalan binayı Ruslar 1933'te satmaya karar vermiş ve Erzurumlu Narmanlı ailesi binayı satın almış. Binanın daireleri Narmanlı tarafından ev ve iş yeri olmak üzere kiraya verilmiş. Binanın en ünlü konuğu romancı Ahmet Hamdi Tanpınar'dır. Tiyatrocu Haldun Taner, Tanpınar ve Narmanlı Han hakkında şöyle söyler: "Narmanlı Yurdu'ndaki bahçeyi çevreleyen binalardan sağ taraf, ailelere kiraya verilmiş dairelerden oluşurdu. Öbür taraflar ve caddeye bakan odalar bir iş hanı olmaya başlamıştı. Tanpınar, o eski levanten Pera'nın bu güngörmüş binasında kendine göre muhakkak bir çekicilik bulmuş olmalıdır. Uzun zaman burada bir küçük dairede oturdu. Burada en sevdiği şey ortasında çiçek tarhları bulunan ve ilkbaharda mor salkımları ile doğayı şehrin ta göbeğine getiren bahçe idi." Bugün eski güzel günlerini arayan Narmanlı Han'ın otel mi yoksa AVM mi olacağı tartışmaları yaşanırken sonradan verilen kararla handa yedi dükkân ve iki lokantanın hizmete açılacağı söylendi.

Sanatseverlerin gözde mekânı: Mısır Apartmanı

İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Meydanı'ndan tünele doğru giderken sol kolda bulunan Mısır Apartmanı, Mısır Hidivi Abbas Halim Paşa'nın 20'nci yüzyılın başlarında ünlü Ermeni Mimar Hovsep Aznavuryan'a inşa ettirdiği altı katlı kışlık bir konak aslında. 1934 senesinde Paşa'nın vefat etmesini takiben varisler, konağı dairelere bölerek apartman haline getirmiş. O günden itibaren de apartman olarak anılır olmuş burası. 100 yılı aşkın süredir varlığını sürdüren bu binada; İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'dan ünlü şair Mithat Cemal Kuntay'a, Atatürk`ün meşhur dişçisi Sami Günzberg'den siyasetçi Hüsamettin Cindoruk'a kadar pek çok meşhur sima ikamet etmiş. Rivayetlere göre İsrail istihbarat birimi Mossad'ın temelleri de Mısır Apartmanı'nda yapılan toplantılar sonrası atılmış. Bugün ise; Fototrek, Galerist, Galeri Nev, Ura ve Casa Dell'Arte, Dot Tiyatrosu birçok yere ev sahipliği yapması sebebiyle özellikle sanatseverlerin gözde mekânlarından biri sayılıyor Mısır Apartmanı.

Bölgesindeki en eski bina: Kamondo Apartmanı

Galata semtinde yer alan Kamondo Apartmanı, gerek bölgedeki en eski bina olması gerekse de apartmanı inşa ettiren Kamondo ailesinin tarihimizdeki yeri sebebiyle dikkat çeken bir bina. Aile, 17'nci yüzyılda Avrupa'daki Engizisyon zulmünden kaçarak Osmanlı'ya sığınmış. Osmanlı'da gayrimenkul edinme hakkı kazanan ilk yabancı uyruklu kişi olan Abraham Kamondo da bu ailenin üyelerinden. Kardeşi Isak ile birlikte "Isak Kamondo ve Şürekâsı" isimli bankayı kurarak, Kırım Savaşı'nda Osmanlı Devleti'ni finanse etmişler. Dersaadet Tramvay Şirketi'nin de ortakları arasında yer alan Kamondolar, İstanbul'da ilk belediye ve modern eğitim kurumlarının oluşumunda da önemli rol oynamış. Ailenin üç yılda inşa ettirdiği ve kendi adlarını taşıyan apartman, cumbaları dâhil pek çok bölümünde ahşap malzeme kullanılmasıyla biliniyor. Dört katlı olarak inşa edilen binanın giriş katında ise dükkânlar bulunuyormuş. Apartmanda; Abidin Dino, Arif Dino, Ahmet Hamdi Tanpınar, Sait Faik, Yaşar Kemal, Orhan Veli, Oktay Rıfat, Melih Cevdet Anday gibi pek çok ünlü yazar ve şair yaşamış. Kamondolardan Gerson kardeşlere miras yoluyla geçen bu yapı 1976'da, içlerinde Sultanhamamlı bir kumaş tüccarının da bulunduğu sekiz kişilik bir ortaklığa satılmış, 1982'de ise ikinci derece tarihi eser olarak ilan edilmiş.

BİZE ULAŞIN