Funda Karayel: YAPAY ZEKÂNIN YILDIZLARIYLA TANIŞMAYA HAZIR MISINIZ?

YAPAY ZEKÂNIN YILDIZLARIYLA TANIŞMAYA HAZIR MISINIZ?
Giriş Tarihi: 17.4.2024 12:11 Son Güncelleme: 17.4.2024 12:11

Teknolojinin baş döndürücü bir hızla gelişmesi, hayatımızın her alanını etkilemeye devam ediyor. Yapay zekâ, bu değişimin en önemli aktörlerinden biri… Etkisi sadece bilim ve mühendislikle sınırlı kalmadı, sanat dünyasını da dönüştürmeye başladı. Artık yapay zekâ pop yıldızları, şarkı sözü yazarları, sosyal medya fenomenleri, ressamlar ve hatta radyocular bile var.

Yapay zekâ tabanlı ressamların eserleri galerilerde sergilenirken radyolarda ve müzik platformlarında popülerlik kazanan yapay zekâ destekli pop şarkıları dinleyici kitlesini büyütüyor. Bu gelişmeler teknolojinin sanatla buluştuğu bir dönemi işaret ediyor. Yapay zekâ, kreatif süreçlere katkı sağlarken bir yandan da sanatın doğasını sorgulamamıza neden oluyor. Ancak, insan yaratıcılığının benzersizliği ve duygusal derinliği, yapay zekânın sanat dünyasındaki rolünü şekillendiren önemli bir faktör olarak varlığını sürdürüyor.

Ancak bu yeni sanatsal akım, birçok soruyu da beraberinde getiriyor: Yapay zekâ sanatı gerçek sanat mı? Sanatçıların yaratıcılığı nerede? Bu eserlerin arkasındaki insan emeği ne kadar? Yapay zekâ, insan duygularını ve deneyimlerini tam olarak yansıtabiliyor mu? Bu soruların cevaplarını ararken yapay zekâ dünyasının yıldızlarıyla tanışmaya hazır mısınız?

İlk yapay zekâ 80'ler pop yıldızı!

Vikki Bardot ismiyle tanınan sanatçı Gizem Avcıoğlu'nun son projesi, yapay zekâyla yaratılan bir şarkıcı. Kimberley Taylor, dünyanın ilk yapay zekâ 80'ler pop starı. Fotoğrafları, sesi, şarkıları, müzik videolarının tamamı yapay zekâyla yaratıldı. Kendisi Los Angeles'ta 1980'lerde yaşıyor. Henüz kariyerinin başında, 20 yaşında. İlk üç single'ı çıktı ve ilk albümü yakında çıkacak.

Kimberley Taylor'un web sitesi, Twitter ve Instagram sayfası var, ancak bunları yıl 1984'müş gibi kullanıyor. Oldukça rağbet gören Kimberley Taylor'un, 1980'ler üzerine parodi niteliğindeki müzik videoları açık arttırmayla NFT olarak satılıyor. Dijital sanat camiasında ise Kimberley Taylor'un hayranlarının sayısı gitgide artıyor. Kimberley Taylor röportajlar veriyor ve hakkında mocumentary türünde belgeseller hazırlanıyor.

Zaten yaratıcısı Avcıoğlu, onu önce müzik albümleri, ardından da film kariyerine geçecek bir persona olarak planlamış.

Post-fotoğraf türündeki koleksiyonlarıyla iki yılda 2 bin 500'ün üzerinde satış gerçekleştiren Avcıoğlu, dünyanın öncü yapay zekâ sanatçıları arasında yer alıyor. Önümüzdeki aylarda eserleri Paris, Belçika ve New York'ta sergilenecek olan Avcıoğlu'nun sıradaki projesi ise robotlar üzerine tamamı yapay zekâ ile üretilen bir mini dizi.

Yapay zekâyla oluşturulan fenomen, ressam, müzisyen

Yapay zekâ ile oluşturulan ilk sosyal medya fenomeni manken Emily Pellegrini, ilgi odağı olmaya devam ediyor. Dijital illüzyon çağının bir parçası olan Pellegrini'nin gerçek olduğunu düşünüp ondan randevu talep eden, evlenmek isteyen iş insanları ve sporcular var. Yapay zekâ ile oluşturulan sosyal medya fenomenlerinin sayıları arttıkça gerçek algısı daha çok tartışılmaya devam edecek.

Harold Cohen, henüz yapay zekâ araştırmaları çok popüler olmadan, yapay zekâ ve sanat üzerine çalışan bir ressam ve bilgisayar bilimcisiydi. Cohen, yaklaşık 50 yıl boyunca çizim yapan ve çizimleri renklendiren AARON adında bir program üzerinde çalıştı. AARON'un aldığı eğitim; basit şekil ve sembollerden figüratif görüntülere ve oradan da tamamen renkli görüntülere dönüşen bir yol izliyordu. Şimdi yapay zekâ eserleri milyon dolarlara müzayedelerde satılıyor.

Yapay zekâ tarafından tasarlanan ilk sanal müzisyen "Anna Indiana"nın şarkı sözleri ChatGPT'ye, müzikleri Musicfy'a ait. Anna Indiana'nın bestelediği şarkı X'te 21 milyondan fazla insan tarafından dinlendi. Anna kendini şöyle tanıtıyor; "Merhaba dünya! Ben Anna Indiana ve bir yapay zekâ şarkıcı ve söz yazarıyım. İşte ilk şarkım, 'Betrayed by this Town.' Anahtar notalar, tempo, akor ilerlemesi, melodi notaları, ritim, şarkı sözleri, imajım ve şarkı söylememe kadar her şey yapay zekâ kullanılarak otomatik olarak oluşturuldu. Umarım beğenmişsinizdir."

Yapay influencer, radyocu, şarkıcı

İspanya'nın Barcelona şehrinde bir ekip dünyada ilk kez yapay zekâ ile influencer oluşturdu. Atiana Lopez adını verdikleri yapay zekâ sosyal medya fenomeninin aylık kazancı ise dudak uçuklattı. Gerçek model ve influencer'ların egolarından bıkan İspanya merkezli bir ajans, yapay zekâ kullanarak kendi influencer'ını oluşturdu. Aitana López isimli bu sanal model, Instagram'da 289 binden fazla takipçiye sahip ve aylık 11 bin dolara kadar para kazanabiliyor.

Portland, Oregon'daki bir radyo istasyonu olan Live 95.5'in dinleyicileri her gün beş saat boyunca yarı zamanlı bir AI DJ sunuculuğunu dinleyebiliyorlar. Oregon'un Live 95.5'i, bölümleri barındırmak için klonlanmış insan sesini kullanıyor. Ashley Elzinga'nın klonlanmış versiyonu olan AI Ashley'nin okuması için dijital mecralardan ve sosyal medya platformlarından toplanan güncel haberlere dayalı bir senaryo oluşturmak için Futuri Media'nın GPT-4 tarafından desteklenen RadioGPT aracını kullanıyor. Ancak Live 95.5'in ana şirketinin yöneticileri "geleneksel Ashley"nin tamamen değiştirilmediğini söylüyor. İstasyon, "dünyanın yapay zekâlı DJ'e sahip ilk radyo istasyonu" olduğunu iddia etse de bunun daha önce denenip denenmediği belli değil.

YouTube yıldızı Taryn Southern son yılların en konuşulan yapay zekâ şarkıcılarından biri. İnsan-yapay zekâ iş birliği ile ortaya çıkan ilk tekli (single) albüm için Taryn, Amper yapay zekâsını sıfırdan bir müzik parçası üretmek için kullandı. Şarkının hazırlanması için Amper sadece saniyede kaç vuruş olacağını (bpm), ritmi, şarkının ruh halini ve müzik tarzını seçti. Taryn kendi vokal melodilerini ve şarkı sözlerini kendisi yazdı.

BİZE ULAŞIN