H.Sena Kural: Yoksulluk yasal suçların temel etkenidir

Yoksulluk yasal suçların temel etkenidir
Giriş Tarihi: 6.10.2016 11:47 Son Güncelleme: 17.10.2016 17:48
6’ncısı düzenlenen Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin bu yılki teması ‘yok¬sulluk’. Toplumsal ve yasal sorunların temelinde yer alan yoksulluğu ve neden yoksulluk temasını tercih ettiklerini festival koordinatörü Prof. Dr. Bengi Semerci ile konuştuk.

Bu yıl neden 'yoksulluk' temasını tercih ettiniz?

Dünyanın yüzde 10'unun bütün gelirin yüzde 70'inden fazlasına sahip olması, kalan yüzde 90'ın paylaştığı geliri çok düşürmektedir. Bütün bunlar tartışılır, yüzde 10'luk kesimde olanlar dâhil sorunun büyüklüğü fark edilmişken yapılabilecek küçük dokunuşlar bu rakamlarla adeta salgın bir hastalık haline gelen yoksulluğun tedavisinde etkili olabilir. Yoksulluk sadece edebiyatın ve sanatın en önemli konularından biri olarak görünür olmanın ötesinde yaşamın her alanını etkileyen ve sorunların temel kaynağı olan bir olgu olarak gündemdedir. Toplumsal ve yasal sorunların temelinde yer alan iki önemli etken, yoksulluk ve yoksunluktur. Yoksulluk ve yoksunluk aynı zamanda adalet açısından sorun yaratan hastalık ve suçların da temel etkenleridir. Dünyada adalet kavramı ve uygulamaları üzerine artan tartışmalar, bozulan toplumsal dengeler, gelir dağılımındaki adaletsizlikler ve dünya nüfusunun büyük kesiminde hızla artan 'yoksulluk' bağlamında ele alınmaktadır. Şimdi sıra yoksulluğun neden ve sonuçlarını tartışarak, gerçekçi çözümler bulmaya geldi. Bu sürece katkı olacağını düşünerek sinema, hukuk, sosyoloji ve insan gelişimi bağlamında yoksulluğu festival boyunca birlikte izleyecek, tartışacak ve çözümler arayacağız

Bu konuya değinen filmler bulmak güç oldu mu? Nasıl bir yol izlediniz?

Her yıl aynı yöntemleri izliyoruz. Yönetmeliğe göre başvuruları alıyoruz. Festival o yılın teması dışında adalet filmlerini gösteriyor. Başvurular dışında kendi ekibimizin taramaları, festivalleri izlemeleri ile konumuza uygun filmleri festivalimize kazandırma çabası diğer film bulma yolumuz. Bu yıl ayrıca küçük bir seçkiyle programımızda 'İz bırakanlar' başlığı altında yoksulluk konusunda dünya ve Türk sinemasının seçkin örnekleri izlenebilecek

6'ncısını düzenlediğiniz festivale dünyadan ve Türkiye'den gelen ilgi nasıl? Bu beklentinizi karşılıyor mu?

Festival bu yıl altıncı yılında. Her yıl ilgi biraz daha artıyor. Genellikle bittikten sonra kaçırdım, haberim olmamış diyenler artıyor. Yurt dışından benzerini yapmak için başvurular var. Yurt içinden bizim şehrimize de gelin diyenler var. Bütün bunlar emeklerin karşılığının alındığını gösteriyor. Bu festival sadece bir film gösterimi değil. Aynı zamanda söyleşiler, paneller ve sinema ile akademi arasında müthiş bir etkileşim sağlıyor. Her iki tarafın dünyaya bakış açısını genişletiyor. Geçen yıl çok ilgi gören sinema panellerimiz 'Beyaz Perdeden Yansıyan Yoksulluk' ve 'Sanat Adalet Getirir Mi?' başlıkları ile bu yıl da tekrarlanacak.

Bu yılki festivale yönelik sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Adalet, şu anda herkesin dilinden düşürmediği ama içinin nasıl dolacağının da çok tartışıldığı bir kavram. Aynı şekilde yoksulluk da öyle. Buradan seslenmek gerekirse, bu konuda daha fazlasını dinlemek için 30 Eylül'de başlayacak olan 6'ncı Suç ve Ceza Film Festivali kapsamındaki panellere gelebilirsiniz. Katılımın ücretsiz olduğu panellerde yoksulluğun her boyutuna ilişkin tartışmalara katılabilirsiniz. Bir daha görmenin zor olduğu filmleri izleyebilirsiniz. Hatta bazı filmlerden sonra film ekibi ile söyleşi yapabilirsiniz. Film gösterim programları, söyleşiler, konular, konuşmacılar, saatler ve yerler için bilgiyi icapff.com adresinden almanız mümkün. Gelin öğrenelim, tartışalım ve bilgileri eyleme dönüştürebilelim.

Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

BİZE ULAŞIN