Birol Biçer: DÜNYADAN PORTRELER/ HABERLER

DÜNYADAN PORTRELER/ HABERLER
Giriş Tarihi: 5.5.2023 13:24 Son Güncelleme: 5.5.2023 13:29

RUSYA
YEVGENI PRIGOJIN SOSİSLİ SANDVİÇ SATICISININ HIZLI YÜKSELİŞİ

Rusya merkezli paralı asker firması Wagner ve patronu Yevgeni Prigojin'in Ukrayna, Suriye ve Afrika'nın birçok bölgesinde verdiği askerlik hizmetleri büyük tartışmalara yol açıyor. Putin'in yakın adamlarının başında gelen Prigojin özellikle son 10 yılda büyük bir yükselişe imza attı. 1961'de Petersburg'da doğan Prigojin genç yaşlarında sokak çetelerine katıldı. Bu yüzden 13 yıl hapis cezası aldı ve 80'li yılları cezaevinde geçirdi. 1990'da salıverilen Prigojin sokaklarda sosisli sandviç satıcılığına başladı. İşleri büyütünce lüks bir otelde bir restoran açtı. Buraya gelen ünlüler ve bürokratlarla yakınlaşarak ağını genişletti. İşlerini büyüterek önemli etkinliklere servis veren bir catering şirketi kurdu. Putin'le yakınlaştı ve 2014'te Kırım'ın işgali sırasında ona paralı özel savaşçılar fikrini sundu. Prigojin o günden bu yana aldı yürüdü. Gözü ise hala daha yükseklerde ve hedefini şöyle açıklıyor: "Siyasi bir hedefim var: 2024'te Ukrayna Başkanlık seçimlerinde aday olmak istiyorum."

ABD
BRYAN JOHNSON BENJAMİN BUTTON HAYALİNİN PEŞİNDE BİR GİRİŞİMCİ

Bryan Johnson, Silikon Vadisi'nin hızlı yükselen milyarder girişimcilerinden biri. 2007'de online ödeme şirketini kurduktan sonra çok çalıştı, yıprandı ve fazla kilo aldı. Sonunda gençliğinin ve hayatının elinden uçup gittiğini fark etti. Şirketini 800 milyon dolara sattı ve 2021 yılında bedenini gençliğindeki fit ve sağlıklı haline getirmek için öncelikle kendi vücudu üzerine odaklanan Blueprint projesini başlattı. Yaşlanmanın kontrol edilebileceği fikrine dayanan bu proje Johnson'un vücudunun yaşlanmasını mümkün olduğunca durdurmak üzerine kurulu ve ayrıca çok sıkı diyetler ve egzersizler içeren tamamen programlı bir hayat tarzı sürmeye başladı. 30 hekim tarafından her türlü teknolojik imkân ve cihazla sürekli kontrol ve tahlillere tabi tutuluyor. Her organı izleniyor ve tahlil ediliyor. Kendi üzerinde yaptığı tüm işlemleri ve gündelik programını paylaştığı internet sitesine göre bugün 45 yaşında olan Johnson'un vücudu 37 yaş özellikleri gösteriyor.

JAPONYA
IWAO HAKAMADA DÜNYANIN EN ESKİ GERÇEKLEŞMEYEN İNFAZI

Iwao Hakamada 1966'da işlenen bir cinayetin faili olarak 1968 yılında idama mahkûm oldu. 46 yıla yakın bir süreyi cezaevinde idamını bekleyerek geçirdi ama cezası bir türlü infaz edilemedi. 2014 yılında şartlı olarak tahliye edildi. Bugün 87 yaşındaki Hakamada hakkında Tokyo yüksek mahkemesinin geçtiğimiz haftalarda verdiği son karar 57 yıl önce itham edildiği patronunu, eşini ve iki çocuğunu öldürmek suçundan yeniden yargılanması.Hakamada'nın uzun yıllar boyunca idam edilmemesinin temel nedeni sürekli olarak yeni delillerin ortaya çıkması ve son olarak
yapılan DNA testlerine göre maktullerin kıyafetlerindeki kan izlerinde bulunan genlerin onunkilerle eşleşmemesi. Bunca yıl hapiste kalmasına rağmen cezasının infaz edilmemesi iç rahatlatıcı olabilir ama kurallar gereği idam edilecekleri mahkûmlara ancak infaz günü bildirilen bir sistemde 46 yıl boyunca her günü idam edileceği psikolojisiyle geçinen Hakamada'nın bitmeyen yargılaması şimdi ülkede ciddi bir adalet sistemi sorgulamasına dönmüş durumda.

İSVİÇRE- FRANSA
REKLAMSIZ KENTLER HAYALİ


Dünya büyük bir kirlilikle karşı karşıya ve bu artık hayatımızın sıradan bir parçası haline gelmiş, kabul görmüş durumda. Bahsettiğimiz ne hava, ne deniz, ne de toprak kirliliği; düpedüz reklam kirliliği. Reklam panoları, sloganları, afişleri ya da logoları artık her binanın duvarında, her geçitte, her köprüde, her direkte, statlarda, hatta bazı sporcuların vücutlarında bile mevcut. İşin bu kadarının büyük bir göz ve pskoloji kirliliğini düşünen kentler de var şükür dünyada. Şimdilik sayısı sadece bir ama belki buna yakında ikincisi de eklenecek.160 bin nüfuslu Fransız kenti Grenoble belediyesi 2014 yılında bir karar almış ve bütün reklam panolarını kentten kaldırmıştı. 2015'te 326 reklam panosu ya da alanı kaldırıldı. 2017-19 arasında binalardaki ışıklı gece reklam panolarına kısıtlama getirildi, çatılardaki tüm reklam panoları ve 8-12 metrekare arasındaki reklam panoları kaldırıldı. Kentlerdeki reklam kirliliğine savaş açan bu modeli şimdi İsviçre'nin Cenevre kenti ciddi ciddi düşünüyor.

FRANSA
KAPİTALİST YOGAYA KARŞI BİR YOGA EĞİTMENİ


Zineb (Zeynep) Fahsi bir yoga ustası ve eğitmeni. Ancak dünyada giderek yaygınlaşan yoga displinin getirildiği duruma eleştirel yaklaşıyor. Zaten bu yıl çıkan kitabı Le Yoga, Nouvel Esprit du Capitalismen'i (Yoga-Kapitalizmin Yeni Zihniyeti) adı bu yaklaşımı gösteriyor. Ona göre insanı zihnen ve bedenen uyum, sağlık ve dinginliğe götüren bir yol olan yoga günümüzün kapitalist sisteminde rayından çıkarılarak politik bir boyut kazanıyor ve daha ziyade insanı mevcut tüketici sisteme entegre eden bir uygulamaya dönüştürülüyor. Dahası ona göre günümüzde yoga geniş şekilde bir kişisel gelişim metodu olarak sunuluyor; bireyleri kapitalizmin talepleriyle uzlaşmaya sürüklüyor ve buna yönelik her türlü sorgulamayı etkisiz hale getiriyor. Fahsi'ye göre kısaca; modern çağ, her şeyden önce birincil amacı yeniden doğmak olmayan bir disiplini alıp amacı "kendisinin daha iyi bir versiyonu" haline gelmek olan ve bu dünya düzeninde daha iyi bir konuma erişmeyi sağlayacak melez ve popüler bir disiplin haline getiriyor.

İSPANYA
KRİMİNAL GEÇMİŞ TEMIZLEME A.Ş.


Forbidden Stories adlı gazetecilerden oluşan bir ağın ortaya İspanya'da çıkardığı skandal yakında tüm dünyaya mal olabilir. Eliminalia adlı medya şirketi 2013'te kurulmuştu; internetteki geçmişlerini "unutulma hakkı" doğrultusunda kullanmak isteyen bireysel ya da kurumsal müşterilerinin geçmişine dair olumsuz haber ve bilgileri temizliyordu. Ancak Eliminalia şirketinin hizmetlerinin bu kadarla kalmadığı ve hiç de masum olmadığı şirket bünyesinden sızdırılan 50 bin belgeyle ifşa oldu. Belgelere göre Eliminalia'nın internetteki izlerini sildiği müşterileri arasında mahkemeler tarafından
itham edilen veya hüküm verilen uyuşturucu kaçakçıları, dolandırıcılar, adi suçlular, hatta cinsel suçlular da bulunuyordu. Buna göre Eliminalia kişisel verilerin korunması ve itibarı zedeleyici bilgilerin silinmesi hakkı paravanı altında bazen kitlesel dezenformasyona da başvurarak yasadışı işlere karışmış müşterileri hakkındaki olumsuz haber ve bilgileri siliyor ya da bulandırıyordu.

ENDONEZYA
DEVLET GÖREVLİLERİNİN LÜKS VE ŞATAFAT İÇİNDEKİ PAYLAŞIMLARI

Endonezyalı zengin memur ve bürokratların lüks içindeki şaşaalı yaşamlarını sosyal medyada paylaşma merakı ülkede büyük bir skandala ve protesto dalgasına yol açtı. Düzinelerce yetkili, lüks yaşam tarzlarını Instagram veya Facebook hesaplarında sergileyerek hava attıklarını sanıyorlardı. Oysa yolsuzlukla mücadele eden sosyal medya aktivistlerinin hazırladıkları tuzağa bolca malzeme verdiklerinin farkında değillerdi. Neticede toplanan bu görüntü ve paylaşımlar yayınlanmaya başlayınca ülke bir protesto dalgası ile karşı karşıya kaldı. Kamu dairelerindeki yolsuzluklar ve memurların elde ettiği servetlere dair ortaya çıkan bu skandal çığı karşısında Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo devreye girmekte gecikmedi. Ancak soruşturma ve denetim başlatması beknenen Widodo'nun bunun yerine yaptığı çağrı "Yok artık, üzerine tüy dikti" denilecek türdendi. The Jakarta Post gazetesinin haberine göre "Widodo yetkililere ve ailelerine servetlerini sosyal medyada göstermeyi bırakmalarını emretti."

BİZE ULAŞIN