Birol Biçer: dünyadan portreler/ haberler

dünyadan portreler/ haberler
Giriş Tarihi: 7.10.2020 14:55 Son Güncelleme: 7.10.2020 14:55

Yumi Ishikawa/JAPONYA
TOPUKLU AYAKKABI GİYMEME öZGÜRLÜĞÜ!

Yumi Ishikawa geçen yıl Twitter'da #KuToo hareketini başlattığında Japonya'da zar zor tanınıyordu oysa şimdi ülkesindeki aktivizmin en ünlü simalarından biri olmuş durumda. Bir şirkette hostes olarak çalışan ve her gün 7 santim boyunda yüksek topuklu ayakkabı giymek zorunda bulunan genç kadın bu durumdan yakınan bir twit atınca on binlerce kadından öyle bir karşılık gördü ki bir anda bir isyan hareketinin öncüsüne dönüştü. Yumi'nin öncülüğünü yaptığı #KuToo yaygın bir klişeye isyan ediyordu: İş yerlerinde kadınların yüksek topuklu ayakkabı giyme zorunluluğu... Şeklen basit görünse de bu hareket aslında Japonların köklü itaat geleneğine karşı bir isyan bayrağıydı. Her şey 24 Ocak 2019'da attığı bir twit'le başladı: İşyerinde kadınların yüksek topuklu giyme zorunluluğunu bitirmeyi ümit ediyorum." Sosyal medyada yayılan bu sıradan dileği sonrasında bir kampanyaya dönüşürken Yumi'nin de hayatının seyrini kökten değiştirdi.

Gustav Magnar Witzoe-Andresen KARDEŞLER/NORVEÇ
Z NESLİ'NİN EN ZENGİN ÜYELERİ

Doğurganlığın düşük olduğu Norveç bize göre bir şehrin nüfusuna sahip: 2,5 milyon. Giderek yaşlanan bu nüfus içinde genç ve çocukların oranı hayli az. Ancak dünyanın en zengin Z kuşağı mensubu ilk üç genç burada yaşıyor. Somon üreticisi bir ailenin varisi olan 26 yaşındaki Gustav Magnar Witzoe 2,3 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin Z kuşağı genci. Hemen onun ardından gelen iki genç ise Norveç'in büyük yatırımcılarından Andresen ailesinin varisleri Katharina ve Aleksandra Andresen. Her ikisi de aile varlıklarının yüzde 42'şer payına sahip 24 ve 23 yaşındaki bu iki kardeş aynı zamanda Z kuşağının en zengin kadınları konumunda. Ancak her biri 1.1 milyar dolar eden servetlerini kendileri edinmediler. Bu üçü bir tarafa bırakılırsa kendi servetini elde ederek Z kuşağının en zengini olan kişi ise 22 yaşındaki Kylie Jenner. 1.2 milyar dolar değerine ulaşan Kylie Cosmetics'in yarısını sattıktan sonra serveti 1 milyar dolara ulaştı.

Ellen Fokkema/HOLLANDA
KADIN FUTBOLCUYA ÖZEL İSTİSNA: ERKEK TAKIMINDA OYNAYACAK

Ellen Fokema 19 yaşında bir kadın futbolcu. 6 yaşından beri futbol oynuyor. 14 ve 15 yaş altında ülkesinin millî formasını da giydi. Ancak ilginçtir bugüne dek kadın futbol takımlarının değil hep erkek takımlarının kadrosunda yer aldı. Önümüzdeki sezonda ise Hollanda erkek liginde top koşturacak ilk kadın olacak gibi görünüyor. Aslında yönetmeliğe göre A kategorisi erkek liginde oynayamaması ve bir kadın futbol takımına geçmesi gerekiyordu. Ancak geçmiş başarılı kariyeri ve ona uygun seviyede kadın kulübü bulunmadığından Hollanda Futbol Federasyonu onun için bir istisna yaptı ve gelecek yıl Hollanda'nın en üst erkek liginde bir takımın kadrosuna katılma ve oynayabilme imkânı tanıdı. Bu bir yıl için geçerli bir pilot uygulama olacak. Hollanda'da ilk olacak bu uygulama başarılı olursa Hollanda'da kadın futbolcular için erkek kulüplerinin yolunun açılması muhtemel görünüyor.

KÜRESEL TİKTOK NASIL OLDU DA APOLİTİK Z KUŞAĞI'NIN POLİTİK
Donald Trump ve ABD'nin TikTok adlı sosyal medya platformuna yönelik baskılarının ardında sadece Çin ile içinde bulunduğu dijital savaş yatmıyor. TikTok'u dize getirme arayışlarının çok önemli bir nedeni de Donald Trump'ın karizmasını bu platform sayesinde fena hâlde çizen Z kuşağı gençliği. Milyarın üzerinde kullanıcısı olan TikTok diğer konularda olduğu gibi internet üzerinde de çok zayıf bir demokrasi ve özgürlükler karnesine sahip olan Çin menşeli olsa da ironik şekilde başta Z kuşağı için tam bir özgürlük mecrasına dönüştü. Hatta son dönemlerde sokak isyanlarıyla sık sık çalkalanan ABD'de Donald Trump'ın bir mitingini sabote edecek kadar genç nesillerin başlıca politik enstrümanlarından biri hâline geldi. ABD siyasetinde ezber bozan aykırı bir ses olan Bernie Sanders'ı ve kampanyasını yükselten gençlerin önemli araçlarından biriydi TikTok ve özellikle Black Lives Matter hareketinde, siyahîlerin isyanlarında politik amaçlı kullanımı patlama yaptı. Kısacası bu sosyal medya uygulaması adeta Batı'da apolitik denen genç neslin poltiik silahına dönüştü.

FRANSA BEDEN KOMPLEKSİNİN EN FAZLA OLDUĞU GRUP Z KUŞAĞI KIZLARI
Yeni, dijital ve sosyal medya denilen şey yaygınlaştıkça görselliğin hâkimiyeti de bir o kadar artıyor YouGov adlı araştırma enstitüsünün yaptığı ankete göre kadınların ve kızların çoğunda yaygın olan fizikî görünüm hassasiyeti maalesef genç neslin kızlarında had safhaya çıkmış ve bu durum alarm zilleri çaldıran komplekslere sahip olmalarına yol açıyor. YouGov'a göre kendi bedenleri ve fizikî görünümlerinden en az memnun olanları, daha yaşlı nesillere göre çok daha avantajlı olmalarına rağmen Z kuşağı kızları oluşturuyor. Ne ölçüde diyorsanız anket bu konuda Batılı kadınlar üzerinden oranları da sunuyor: Buna göre kadınların yüzde 46'sı bedenleri konusunda "az", yüzde 21'i ise "çok kompleksli" olarak nitelendiriliyor. Genç neslin kadınlarında ise bu oranlar daha endişe verici: 18-24 yaş arası yani Z kuşağı kadın ve kızlarında bedensel görünümü ile ilgili kompleks oranı yüzde 58 civarında. Fiziki görünümle ilgili bu komplekslerin başlıca kaynaklarını ise yüzde 86 oranında reklamlar, yüzde 84 oranında televizyon, yüzden 79 oranında sosyal medya teşkil ediyor.

KÜRESEL PANDEMİ DÜNYA DÜZENİNİN 3 SÜTUNUNU YIKTI GEÇTİ
Covid-19 salgını dünya genelinde insan sağlığı kadar, II. Dünya Savaşı sonrası dünya düzeninin sütunları sayılan fikirleri de altüst etti. Şimdi pekçok kişi bir zamanlar tartışılmaz görünen bu fikirlerin yeniden düşünülmesi gerektiğini düşünüyor. Bunlar neler mi? 1-ABD'nin dünyanın bir numaralı gücü olduğu ve uluslararası düzen açısından bir istikrar kaynağı oluşturduğu fikri tamamen sarsıldı. Hatta Washington yönetimi şu sıralar tam tersine dünya için başlıca istikrarsızlık unsurlarından birine dönüşmüş görünüyor. 2- Pandeminin yatağa düşürdüğü bir diğer görüş de şu: Salgın süreci dünya için tehdit teşkil eden durumlara karşı güvenilir bir sigorta oluşturduğu ileri sürülen uluslararası işbirliğinin aslında işlemediğini gösterdi. 3- Tüm bu durumların doğal bir sonucu olarak bir zamanlar dünyaya kurtuluş reçetesi olarak sunulan küreselleşme şu sıralar lanetlenenler listesinin başına yerleşmiş görünüyor. Pek çokları küreselleşmeyi artık ülkeler arasında bir ürün ve finans sızdırma yolu, yeniş sömürgecilik ve göç nedeni olarak görüyor.

ABD PENTAGON'UN SAVAŞ OYUNLARINDA YENİ HEDEF: Z KUŞAĞI İSYANI
Görünen o ki ABD Savunma Bakanlığı'nın merkezi Pentagon sadece Taliban, IŞİD, El Kaide'ye karşı mücadele ve müdahale senaryoları üretmiyor. Pentagon'un 2020'li yıllara yönelik savaş senaryolarında yer verdiği bir başka unsur da Z kuşağı. Wikileaks sakandalı sırasında adını sıkça duyduğumuz The Intercept sitesinin ele geçirdiği Pentagon'un 2018 yılında hazırladığı isyan ve terör eylemlerine karşı savaş oyunlarının 2020'li yıllar için öngördüğü isyan ve tehditler arasında Z kuşağının isyanları da mevcut. Buna göre 2018 Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri Bağlantılı Özel Strateji Planı'nın (JLASS) silahlı müdahale stratejileri öngördüğü tehdit unsurlarından biri de 2020'lerin ortalarında ABD'de isyan hareketleri başlatacağı düşünülen memnuniyetsiz Z kuşağı olarak görünüyor. Hatta belgelerdeki senaryolarda "11 Eylül saldırıları ve 2000'lerin başındaki büyük ekonomik krizin etkileriyle güvenlik ve istikrar duyguları zedelenmiş, Amerikan rüyasına inanmayan ve umudunu yitirmiş bu gençlerin" isyan hareketlerine "Zbellion" (Z İsyanı) adı veriliyor.

BİZE ULAŞIN