Lacivert Yazı İşleri: Bir darbenin günlüğü

Bir darbenin günlüğü
Giriş Tarihi: 19.2.2015 17:29 Son Güncelleme: 25.2.2015 14:40
Lacivert Yazı İşleri SAYI:10Şubat 2015
28 Şubat... 1996

28 Haziran:
Necmettin Erbakan Başbakan oldu.

3 Kasım:
Susurluk'ta meydana gelen trafik kazasında, İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ, Abdullah Çatlı ve Gonca Us hayatını kaybetti, DYP Milletvekili Sedat Bucak ise yaralı olarak kurtuldu.

24 Aralık: Genelkurmay Başkanı İ. Hakkı Karadayı: Türkiye'yi Ortaçağ karanlığına sürüklemek isteyenler var.

28 Aralık:
Aczimendi lideri Müslüm Gündüz ile Fadime Şahin bir evde yakalandı. Olay, basında günlerce gündemde tutuldu.




1997

16 Ocak:
CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin ve 33 milletvekili, Başbakan Necmettin Erbakan'ın Başbakanlık Konutu'nda tarikat ve cemaat liderlerine verdiği yemekle ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

22 Ocak: Komutanlar, Gölcük'te 72 saat süren olağanüstü şûrada bir araya geldiler. Şûrada; "TSK iç ve dış tehdide karşı ülkeyi korumakla görevlidir" denildi.

30 Ocak: Sincan'ın RP'li Belediye Başkanı Bekir Yıldız, Kudüs'ü anma toplantısı düzenledi.

3 Şubat: Sincan'daki Kudüs gecesine DGM inceleme başlattı.

4 Şubat:
Sincan halkı güne tank sesleriyle uyandı. Askerler 20 tank ve 15 zırhlı araçla Sincan'da geçiş yaptı.

11 Şubat: DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit yaptığı yazılı açıklamada, cumhuriyeti tehdit eden gelişmeler karşısında RP dışındaki tüm partileri, laik demokrasiyi korumak ve RP'li bir hükümetten kurtulmak için güç birliği yapmaya çağırdı.

13 Şubat
: Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi, Ankara'nın Sincan ilçesinde yapılan olaylı 'Kudüs Gecesi'ni düzenledikleri belirlenen ve aralarında Belediye Başkanı Bekir Yıldız'ın da bulunduğu 11 kişiyi tutukladı.

21 Şubat: Org. Çevik Bir, Sincan'dan geçen tanklarla ilgili olarak; "Demokrasiye balans ayarı yaptık" dedi.

25 Şubat: Oramiral Güven Erkaya: "Aşırı dinci akımlar bugün PKK tehdidinden daha büyük bir tehlike haline geldi."

28 Şubat:
Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Demirel başkanlığında toplandı. Türkiye'de 1997'den sonraki dönemde meydana gelen siyasal ve sosyal gelişmeleri belirleyen bu tarihi toplantı dokuz saat sürdü. MGK'da, 'Rejim aleyhtarı irticai faaliyetlere karşı alınması gereken tedbirler' başlıklı 18 maddenin uygulanması istendi.

2 Mart: Erbakan, MGK'da alınan kararlar listesinde bazı ifadelerin çok sert olduğunu öne sürerek kararları imzalamadı. Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak, "Ordu ile uyum içindeyiz" diyen Erbakan'a "Ordu, Atatürk'e inananlarla uyum içindedir" yanıtını verdi.

3 Mart: Başbakan Erbakan, 'Demokratik sisteme destek için' parti liderlerini ziyaret etti ancak destek bulamadı. Erbakan, "Hükümet TBMM'de kurulur. MGK'da kurulmaz" dedi.

6 Mart: Erbakan MGK kararlarını imzaladı.

12 Mart: MGK kararlarının ilk uygulaması, Ankara'da üç Kuran kursu kapatılması şeklinde oldu.

23 Mart
: Erbakan, sekiz yıllık eğitimin uygulanamayacağı konusunda MGK'yı ikna için bir rapor hazırladı.

25 Mart: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Karadayı, RP'nin ısrarlarına sert tepki gösterdi. Karadayı, MGK'nın anayasal bir kuruluş olduğunu belirterek, "Burada alınan kararlar, herkesin riayet etmesi gereken kararlardır" dedi.

26 Mart: Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna tüm illere türban yasağı genelgesi gönderdi.

31 Mart:
Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam, sekiz yıllık kesintisiz eğitim başlarken, imam hatipler dahil bütün orta okulların kapatılacağını söyledi.

4 Nisan:
TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan, "MGK sivillerin boşluğunu doldurdu" dedi.

26 Nisan:
Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı fabrikalarında biri asker diğeri sivil giyimli Atatürk büstü yaptırarak askeri kuruluş ve okullara gönderme kararı aldı.

4 Mayıs: Merzifon Jet Üssü'nde düzenlenen törende Başbakan Erbakan gelince subaylar ayağa kalkmadı.

14 Mayıs:
MGK'da kabul edilen kararlar doğrultusunda, Kılık Kıyafet Kanunu'na aykırı hareket eden kişilere karşı 'sarık operasyonu' başlatıldı.

22 Mayıs: Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, "Türkiye'yi iç savaşa sürüklüyor" gerekçesiyle RP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

27 Mayıs: Olağanüstü Yüksek Askeri Şura yapıldı. 161 subay ve astsubayın orduyla ilişkisi kesildi.

18 Haziran: Başbakan Necmettin Erbakan, istifasını Demirel'e sundu. Cumhurbaşkanı Demirel, hükümet kurma görevini en çok oy alan ikinci parti Doğru Yol'un Başkanı Tansu Çiller'e değil, Anavatan Partisi lideri Mesut Yılmaz'a verdi.

17 Ağustos: Sekiz yıllık kesintisiz eğitim yasası Meclis'ten geçti.

7 Ekim: İstanbul Üniversitesi'nde başörtülü öğrencilerin kayıtları yapılmadı.

8 Aralık: Recep Tayyip Erdoğan hakkında Siirt konuşmasıyla ilgili tahkikat açıldı.

10 Aralık: Genelkurmay'ın başbakanlık personeline verdiği bilgilendirmede, 'askeri yapının iç savaş durumuna uygun hale getirilmesi' gerektiği anlatıldı.

1998

16 Ocak: Anayasa Mahkemesi başkanı Ahmet Necdet Sezer, RP'nin laikliğe aykırı fiillerinden dolayı kapatıldığını ve kararın oy çokluğuyla (2'ye karşı 9 oyla) alındığını açıkladı.

2 Şubat:
Diyanet'in 5'inci sınıftan sonra Kur'an kurslarına gidilebileceğini öngören yönetmeliği, Danıştay tarafından sekiz yıllık kesintisiz eğitime uygun olmadığı gerekçesiyle bozuldu.

24 Mart: Hükümet, 'irtica ile mücadele' yasa tasarısını Meclis'e sevk etti. Hürriyet gazetesi bu haber için 'Topyekûn savaş' başlığını kullandı.
27 Mart: İçişleri Bakanlığı 80 ilin valisine bölücü ve irticai faaliyetlerle mücadele için yeni ve sert talimatlar gönderdi.

2 Nisan:
İçişleri Bakanı Başesgioğlu, 300 belediye başkanı hakkında soruşturma başlattı.

21 Nisan:
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır DGM tarafından şiir okuduğu için 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

24 Mayıs: Vakıf yöneticilerinin evlerine baskınlar düzenlendi. Birçok vakıf yöneticisi gece yarısı ev baskınları ile Emniyet'e götürülerek sorgulandı.

9 Haziran: İÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu'nda sınava giren başörtülü öğrenciler, çevik kuvvet ekiplerince zorla dışarı çıkarıldılar.

10 Haziran:
İÜ Fen Fakültesi'nden 11 başörtülü öğrenci mezuniyetlerine bir hafta kala okuldan atıldı.

11 Haziran: İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin değişik alanlarında eğitim gören öğrenciler sınavlara alınmadı.

12 Haziran: Anadolu ve fen liseleri sınavlarına başörtülü öğrenciler alınmadı.

9 Temmuz: Milli Askeri Stratejik Konsept'in yeni hedefi 'İslami sermaye' olarak belirlendi.

9 Ağustos: İÜ Rektörü Alemdaroğlu, üniversitelerde kılık kıyafet yasağını serbest bırakan 2547 sayılı kanunun ek 17'nci maddesini üniversitenin mevzuat kitabından çıkarttırdı.

1999

9
Ocak:
Harp Akademileri Komutanlığınca hazırlanan kitapta 'İrticaya karşı yeni bir Kurtuluş Savaşı' başlatılması gerektiği iddia belirtildi.

23 Mart
: Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel: "Siyasi Partiler Yasası'na aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Fazilet Partisi hakkında yasal işlem yapılması için Yargıtay Başsavcılığı'na başvurdu."

2 Mayıs: Merve Kavakçı'nın Meclis'te başörtülü olarak yemin etmesi engellendi.

31 Mayıs:
Malatya'da başörtüsü davasında başörtülüler hakkında idam istendi.23 Haziran: Fettullah Gülen özür diledi: "Ordusuna, milletine laf ettirmeyen cephedeyim. Atatürk'ü hedef alan sözlerim sürçülisan."

22 Ağustos:
Kur'an-ı Kerim'in 12 yaşından önce öğrenilmesi DSP, ANAP ve MHP oylarıyla yasaklandı.

26 Temmuz: Açık Öğretim Fakültesi sınavına giren başörtülü öğrencilerin kâğıtlarına sıfır notu verildi.

4 Eylül: Orgeneral Kıvrıkoğlu: "28 Şubat bin yıl sürecek."
BİZE ULAŞIN