Beyza Hasibe Aydın: Ayın parlak zamanı

Ayın parlak zamanı
Giriş Tarihi: 15.9.2017 14:23 Son Güncelleme: 15.9.2017 14:23
Sare Çizmecioğlu’nun Şule yayınlarından çıkan ilk kitabı Ayın Parlak Zamanı, büyük bir ailenin bereketini, bir gönül borcunu ve geçmişten bugüne solmayan güzellikleri gün yüzüne çıkartıyor.

Annesinin adı olan "Bedrian" kelimesinin anlamını Ayın Parlak Zamanı kitabının başlığına koymayı tercih eden yazar yoğun içeriğine rağmen kullandığı sade diliyle kitabı bir solukta okumamıza yardımcı oluyor. Ailesinin köklü geçmişini satırlara döken yazar, kitabın içerisine koyduğu fotoğraflar ve soyağacıyla bizlere sanki ailenin içindeymişiz hissi veriyor. Bir köşk hikâyesi olan bu kitap anlattıkları ve yazarın tercih ettiği diliyle okuyucuyu içine çektiği için Çizmecioğlu'nun yazacağı yeni kitapları sabırsızlıkla beklemenize neden olacak.

Sabahat Sare Çizmecioğlu :: Kısa cevap

1. Yazı yazmanın sizdeki karşılığı nedir?
Düşünmek, hissetmek, âşık olmak ve bu duyguları isteyen herkesle paylaşabilmek. Bir başka yönüyle; hayatımı, tecrübelerimi, kahramanlarımı, yaşadığım dönemi, kültürünü, önemli vakıaları yakınlarıma ve talip olanlara miras bırakmak.

2. Yazarken kullanmayı sevmediğiniz kelimeler?
Adeta, tüm, dans etmek, fısıldaşmak…

3. Kullanmaktan vazgeçemediğiniz kelimeler?
"Allah" dışında her kelimeyi kullanmaktan vazgeçebilirim.

4. Şu an okuduğunuz kitap?
Körleşme, Elias Canetti.

5. Çocukluk deyince aklınıza neler geliyor?
Tek kelimeyle hazinem. Zenginliğim. Biraz açmayı denersem; dizlerinin dibinde büyüdüğüm üç kadın; annem, anneannem, babaannem… Aklı, kitapları, iyimserliği, çözüm üretmedeki başarısı, kendisiyle dalga geçen hali ve babam.

6. Hevesinizi ne kırar?
Benim sevgi dilim onay sözcükleridir. Dolayısıyla herkesin ortasında gelen eleştiri veya elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığım halde karşıdakinin beni hafife alması hevesimi kırabilir.

7. Mesleğinizin en iyi yönü nedir?
İki yönlü yazdığım için (hat ve edebiyat); hüsn-ü hat sanatında öğrencisi olduğum Reisü'l Hattatîn Hasan Çelebi'nin bizlere gösterdiği sabra şahitlik edip aynısına talip olmak. Edebiyatta ise A. Ali Ural hocamın geniş tecrübesinden istifade etmek… Haricinde edebiyatın ustalarını okumak ve diğer sanat dallarıyla ortak noktalarına parmak basmak…

8. En çok eleştirdiğiniz yönünüz?
Duygularımı saklayamamak belki…

9. Şu kelimeler size ne ifade ediyor?
Kılavuz: Peygamberim.
Gerçek: Ölüm.
Yol: İslâm.
Fotoğraf: Bir hikâye.
Özgürlük: Bazen sakin, bazen kayalara vurarak köpüren deniz…
Komik: Tebessüm güzel, ama komediden ziyade trajedi ve hüzün görüyorum her şeyde.

10. En mutlu olduğunuz an?
İcazet ve kitabımı elime aldığım an.

11. Gerçekleşmesini beklediğiniz hayaliniz?
Yüz akıyla rolümü tamamlamak.

12. Son cümleniz olduğunu bilseniz, yazacağınız cümle ne olurdu?
İnsan olmak için çok mücadele verdim, inşallah başarmışımdır.

SABAHAT SARE ÇİZMECİOĞLU KİMDİR?
1966 İstanbul doğumlu. Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. 1984-88 yılları arasında İnci Eviner'in resim atölyesinde eğitim aldı. 1994 yılında Müşerref Çelebi ile hat eğitimine başladı. 1999 yılında Hasan Çelebi ile sülüs-nesih meşkine devam ederek 2008'de Kazasker Mustafa İzzet Efendi'yi takliden yazdığı kıta ile icazet aldı. 2007'de IRCICA 7. Milletlerarası Hat Yarışması nesih dalında teşvik ödülüne layık görüldü. Hikâye ve denemeleri Karabatak dergisinde yayımlandı. İlk kitabı Ayın Parlak Zamanı 2016 Türkiye Yazarlar Birliği tarafından hatıra dalında ödüle lâyık görüldü. Evli ve üç çocuk annesidir.

BİZE ULAŞIN