“Taht Oyunları” rüzgâr gibi geçti

“Taht Oyunları” rüzgâr gibi geçti
Giriş Tarihi: 24.6.2019 09:49 Son Güncelleme: 24.6.2019 09:52
SAYI:58
Çalışanların mesailerine olumsuz etki eden Game of Thrones’un ABD ekonomisini uğrattığı zarar 3,3 milyar dolarcık.

Yıllardır beklediğimiz yolun sonu göründü ve Game of Thrones (Taht Oyunları) hikâyesi sona erdi.

"Winter is coming" diyerek bekledik durduk, her türlü esprimize de konu ettik bu sözü. Bazılarımız başrol karakterlerinin isimlerini çocuklarımıza bile verdi. İzleyenlerin kullanmaya aşina olduğu hafızalara kazınmış bir sürü cümleler kurduk.

"The north remembers! (Kuzey hatırlar), Valar morghulis (Bütün insanlar ölmeli), Hodor hold the door (Hodor kapıyı tut), You know nothing Jon Snow (Hiçbir şey bilmiyorsun Jon Snow) veee 'Dracarys' (Ejderha ateşi)" cümleleri hepimizi o muhteşem sahnelere götürdü.

Şimdi bunları hayatımızdan nasıl çıkaracağız? Biz ülke olarak fazla duygusal yaklaşıp çok etkilendiğimizi düşünürken Amerika'nın sadece duygusal değil, aynı zamanda ekonomik olarak da yüklü miktarda etkilenmiş olması çok şaşırttı.

Dizi ABD ekonomisini 3 milyar dolar zarara uğrattı

İşgücü yönetimi hizmetleri sunan Kronos Incorporate'in alt kuruluşu The Workforce Institute'un (İstihdam Kurumu) yaptığı araştırmaya göre ABD'de Game of Thrones'un finalini izlemeyi planlayan 27 milyon 300 bin çalışan ya işe hiç gitmeyecek, ya geç gidecek ya da normalden daha verimsiz çalışacak. İşe gitmeyenlerin düşüncesi sadece filmi izlemek değil, arkadaşlarıyla bir araya da gelip filmin detaylı bir şekilde tartışmasını yapmak… Aynı şirketin yaptığı araştırma 12 milyon 700 bin çalışanın da mesai saatleri içinde haftada beş saatten fazla Game of Thrones (GOT) hakkında konuştuğunu gösteriyor. Tüm bunların ABD ekonomisini uğrattığı zarar ise 3,3 milyar dolarcık. Dizi deyip geçmemek gerekiyor.

Olmadı, bir daha çekin!

George R.R. Martin'in kitabından uyarlanan ve yaklaşık 10 yıldır süren dizinin son sezonu, geniş bir hayran kitlesinin tepkisini de topladı. Bu hayal kırıklığı sonrası sosyal medyada sezonun yeniden çekilmesi için imza kampanyası başlatıldı. Dizinin yapımcısı Home Box Office (HBO)'ya yapılan çağrıyı şimdiye kadar 1,5 milyonu aşkın insan imzaladı bile. Kampanya kapsamındaki yorumlarda dizinin senaristleri acımasızca eleştiriliyor.

Ancak son sezonda çekilen her bölümün 15 milyon dolara mal olduğu ve bir savaş sahnesi çekiminin bile 55 gün sürdüğü göz önüne alınırsa sezonun tekrar çekilmesi gibi bir durum zaten söz konusu olamaz.

2,3 milyar dolarlık unutkanlık

Dizinin son sezonunda masa üzerinde unutulan dünyaca ünlü büyük kahve zincirinin bardağı bile 2,3 milyar dolarlık bir reklam ve tanıtım yapılmasına yol açtı.

Fenomen dizinin yayımcısı HBO kanalı, bardağın "yanlışlıkla" sahnede unutulduğunu iddia etti. Ancak HBO bu iddiaları yalanlasa da olay ünlü kahve markasına yaradı. Ulaşılan rakam, reklamcılık tarihinin en yüksek değerleri arasına girdi. Şimdi, sormadan edemiyoruz tabii, reklam mı, unutkanlık mı?

Ebeveynler pişman

Çocuklara dizi karakterlerinin isimlerini koyduk derken ciddiydim. Biz olmasak bile dış ülkelerde ABD Sosyal Güvenlik İdaresi'ne göre, 5 binden fazla bebeğe GOT karakteri isimleri verildi.

Ama bu sezon sonunda yaşanan hüsranla birlikte pişman olan anneler de oldu. Çocuklarına ejderhanın annesinin onuruna "Khaleesi" ve "Daenerys" koyan GOT hayranları bu aybaşında karakterin gözünün döndüğü sahnelerden hayli rahatsız oldular.

Hakkında tweet atılma rekoru kıran Game of Thrones'a dair tartışmalarla dizi dünyasında büyük bir devir de kapanmış oldu. Aynı zamanda GOT üzerinden kurulan evren ve pazarlanan birçok şey de son buldu.

Kılıçlar çekildi, bayraklar asıldı, uzun zamandır beklenen kış sonunda geldi ve nihayet her şey sona erdi… Çekim hataları bile milyonlarca kez izlenen fenomen dizi bize de konuşulacak hayli konu bıraktı. Önümüzdeki yıllarda bizi GOT kadar içine alacak bir yapım daha çıkar mı bilemiyoruz. Hem hikâye hem de derinlik olarak sırtını edebiyata yaslamış olmasıydı belki de diziyi bu kadar çekici kılan.

Neyse efendim uzun lafın kısası, Lannisterlar hepinize "son kez" selamlarını iletti.


SOSYAL MEDYA DÜNYASI

Ne izledik? -Tabii ki tüm ay boyunca "Game of Thrones"

Neye sinirlendik/küfrettik? -Finlandiya İnsanı adlı partinin başkanının seçim konuşmasında Kuran'ı yırtmasına.

Neye şaşırdık? -Amerika'da oyunculuk eğitimi almak için yardım isteyen kızın hesabında 20 bin dolar toplanmasına.

Neye güldük? -Snapchat cinsiyet değiştirme filtresine.

Ne ile gururlandık? -Dünya Tekvando Şampiyonu olan İrem Yaman ile.

Ne dinledik? -Zeynep Bastik-Yol

Neyi sevdik? -Mars'a bilet alarak adımızı göndermeyi.

Ne yedik? -Güllaç.

BİZE ULAŞIN