Zeynep Bayramoğlu: Seçimin öteki yüzü

Seçimin öteki yüzü
Giriş Tarihi: 28.4.2014 14:30 Son Güncelleme: 28.11.2014 11:36
Zeynep Bayramoğlu SAYI:01Mayıs 2014
Türkiye mahalli idarecilerini seçmek için 30 Mart 2014 sabahı sandık başına gitti.

Parti başkanları üzerinden yerel seçim propagandası
Türkiye mahalli idarecilerini seçmek için 30 Mart 2014 sabahı sandık başına gitti. 26 siyasi partinin katıldığı seçimde 81 ilde kayıtlı 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullandı. Daha önceki seçimlere göre katılım yüksekti. Zira bu seçim sürecinde propagandalar başkan adaylarından çok liderler üzerinden yapıldı. Sonuçta AK Parti Türkiye genelinde oyların yüzde 46'sını, CHP yüzde 27'sini, MHP yüzde 15'ini BDP yüzde 4.18'ini aldı. Yalnız bazı sandıklarda sonuçlara yönelik itirazlar sonuçlar açıklandıktan sonra da devam etti.

Seçim kadrajına neler girdi?
Mahalli yöneticisini seçmek için sandık başına giden en yaşlı seçmen Siirtli Mehmet Esen oldu. 129 yaşındaki Esen'i, Eruh'ta oy kullanacağı okula torunu götürdü. Şırnak'ta yaşayan 86 yaşındaki Yaşar Şahin adım atamayacak hâldeydi ama oğlu oyunu kullanması için onu sandık başına sırtında taşıdı.

En dalgın seçmen Kocaeli'nde görüldü. Oyunu kullanan kadın seçmen, mührü çantasına atıp evinin yolunu tuttu. Durum jandarmaya bildirildi, çok şükür mühür sağ salim bulundu ve sandığa geri götürüldü. (Yaramaz mühür!) Bir diğer dalgınlık örneği ise sandık görevlilerinden. Çorum'un Sungurlu ilçesindeki bir merkezde Sandık görevlileri, seçmenlere belediye başkanlığı pusulası vermeyi unuttular. Dikkatli bir vatandaşın uyarısı üzerine 110 kişi tekrar sandığa çağırıldı ve oy vermeleri istendi. Adalet kaçakları için kötü bir gündü 30 Mart, zira polis nöbetteydi. 390 zanlı oy kullandıkları okullarda gözaltına alındı. Seçimin en sürpriz sonucu Ovacık'ta yaşandı. Tunceli'nin Ovacık ilçesinde seçimi Türkiye Komünist Partisi kazandı. Yeni başkan Fatih Mehmet Maçoğlu oldu. 'Dağlarına komünizm gelen' Ovacık, Türk siyasi tarihine adını 'orak ve çekiç' ile yazdırdı. Bir dönem kamusal alanda görmezden gelinen hatta vebalı olduğu düşünüldüğü için kamusal alana kabul edilmeyen başörtülü kadınlardan ba(ğ)zıları bir skandala imza attı ve belediye başkanı seçildiler. İşte o kadınlar; Konya-Meram'ın yeni belediye başkanı Fatma Toru, Ankara Güdül İlçesi'nin belediye başkanı Havva Yıldırım, Diyarbakır Kocaköy Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Elif Kılıç, Elazığ Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı, ve Diyarbakır'ın Hazro Belediye Eşbaşkanı Güler Özsavcı Doğu. Bu kadınları kınıyoruz ve hadlerinin bildirilmesini talep ediyoruz! Hakkari ise ilk defa bir kadını belediye başkanı olarak seçti. BDP'li Dilek Hatipoğlu Hakkari'nin yeni belediye başkanı oldu. Onu da kınayalım! Asıl skandal Gaziantep, Diyarbakır ve Aydın'da yaşandı. Bu üç büyük şehrin başına kadın başkanlar geçti. AK Partili Fatma Şahin Gaziantep'in, BDP'li Gültan Kışanak Diyarbakır'ın, CHP'li Özlem Çerçioğlu ise Aydın'ın yeni başkanları oldular. Benim kınayacak gücüm kalmadı, lütfen bu hanımları da siz kınayın!


Sondan birincilik başarısı
Seçimin en ilginç adayı, Mehdi olduğunu iddia eden Nureddin İslam'dı. İslam, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bağımsız aday oldu. 353 oy alan İslam, basına şok bir açıklama yaptı. İslam bu kadar oy aldığı için şaşkındı çünkü kendisi bile kendine oy vermemişti: "Oy atamadım kendime, kimse kusura bakmasın yani. Kendime şundan oy veremedim: Eşimle sandığa gittim. Eşim bana oy vermeye razı olmadı. 'Bu konuda beni zorlarsan rahatsız olurum' dedi. Bu sefer ben de kendime oy vermedim." Seçim kampanyasını kendi imkânlarıyla yapan İslam, kamuoyuna şöyle seslendi: "Hiç çalışmadan etmeden, köyümüz bana destek vermiş, sondan birinci olmuşum. Oy verenlere, vermeyenlere, hepinize teşekkür ediyorum."


Kedidir kedi…

Oy sayımları sırasında Türkiye'de bazı bölgelerde elektrik kesintileri yaşandı. Hava muhalefetinin sebep olduğu söylenen kesintilerle ilgili pek çok spekülasyon üretildi. Enerji Bakanı Taner Yıldız açıklama yaptı. Bakan, "Espri yapmıyorum, trafoya kedi girdi. Bu ilk kez yaşanmadı, seçime bağlamak yanlış. Yenileceklerini anlayanlar mazeret üretiyor" dedi.

Fosforlu gözler
Elektrik kesintileri ile ilgili spekülasyonlara en mantıklı cevabı (kesinlikle ciddiyim) ise AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik verdi.

Seçim Gafları
Gaf denince ilk akla gelen isim: Devlet Bahçeli. Mitingi 'Alayınızı… Sevgi ve saygıyla selamlıyorum…' diye bitirmesi meydanda buz etkisi yarattı. Necmet Erdiman (Necmettin Erbakan), Sayın Deniz Balkan Bey hitapları kafa karışıklığı yaratırken hitap ettiği kalabalık içinde başbakana kötü söz söyleyen bir partiliye 'Yine de kötü konuşma, Recep Tayyip Erdoğan başbakanın senin' demesi Türkiye siyaseti açısından takdir gördü.



Seçim Lafları
CHP Yüreğir Belediye Başkan Adayı Orhan Bayram, seçildiği takdirde belediye başkanlık makamı dâhil, belediyedeki bütün kapıları söktüreceğini vadederek, '30 Mart günü bir tornavida alıp gelin, kapıları beraber sökelim' dedi. Orhan Bayram'ın seçilemediğini not düşelim. Yine Bahçeli'nin "Ne AKP, ne MHP ne CHP" sözleri ise Türkiye siyasetinde büyük boşluk yarattı.



Öz Hakika 'Bozkurt'
Son yerel seçimlerde Ak Parti karşısında muhalefetin ittifak ettiği adaylar oldu. Bu ittifakların bazıları ideolojik bagajlar düşünüldüğünde oldukça şaşırttı. Ülkücü taban ile sosyal demokrat tabanın bir aday üzerinde birleşmesi, 'İlerleyen günlerde siyasetin gündemine girebilecek başka tür ittifaklar neler olabilir?' sorusunu da gündeme getirdi. CHP, Ankara Belediye Başkanlığı için eski MHP'li Mansur Yavaş'ı aday göstermişti. Yavaş, ülkücü camiada sevilen bir isim. Eski MHP'li Yavaş ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu Ankara sokaklarına çıkınca ilginç olaylar yaşandı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu kendisini bozkurt işareti ile karşılayan vatandaşa bozkurt işareti yaparak karşılık verdi. Yalnız idmansız olduğu için işareti yanlış yaptı. Bu hataya en sert tepki elbette bu işareti yapmak konusunda en tecrübeli isim olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den geldi. "Otobüslerden bir başkasını gördüğünde şöyle yapanlar (zafer işareti) ülkücülerin harman olduğu yerden geçerken böyle yaparak (bozkurt işareti) sizi aldatacaklarını mı zannediyorlar. Bu gafillere dersini vereceksiniz." Eliyle 'bozkurt' işareti yapan Bahçeli, "Aranıza masum masum gelip, hele hele şimdi şu kurdu yapmayan kaldı mı? Bize göre kurt şudur. Ama bunlar yaparken şöyle yapıyor, burnu kesik BMC gibi. Bu kurdu bu şekliyle yapanlar kimler? Amerika'da heavy metalciler yapıyor. Bush'un kızı da bunu yapıyor" dedi.

BİZE ULAŞIN