Meryem İlayda Atlas: Gazze’nin çilekleri ve çocukları

Gazze’nin çilekleri ve çocukları
Giriş Tarihi: 6.8.2014 09:31 Son Güncelleme: 25.8.2014 17:04
Meryem İlayda Atlas SAYI:05Ağustos 2014
Tek isteği tel örgülere kadar tarım yapmak olan Gazzeli çiftçiler, çileklerini tel örgülere kadar ne zaman ekebilecekler? Dahası, o tel örgüler hep orada duracaklar mı? Ölüm ve kan kokusu tarlaları ne zaman çilek kokusuna bırakacak? Hasan el Hallak… Geçen sene Oxford Üniversi-tesi'nde e-iktisat alanında master yaptı. Yılda bir kez verilen Gazze onur bursu ile Oxford'a gelen üçüncü öğrenciydi. Okulunu bitirdikten sonra eşi ve iki çocuğu ile Gazze'ye geri döndü. Şimdi yoğun bakımda. İki çocuğu ve hamile olan eşi ile beraber bombalar onları, kız kardeşinin evinde iftar sofrasında buldu. Şimdi, Oxford'dan arkadaşları ve hocaları Hallak'ın anısına gece nöbeti tutuyor.

Bugün, Gazze'nin tatlı çilek tarlalarına, bombaların gürültüsü, kan kokusu ve ölüm yağıyor. Zaten zor şartlar altında tarımı ile zar zor dünyaya gönderilen Gazze'nin çilekleri kim bilir ne zaman yakıcı güneş altında koşan Gazze'nin çocukları ile tekrar buluşacak? Tek isteği tel örgülere kadar tarım yapmak olan Gazzeli çiftçiler, çileklerini tel örgülere kadar ne zaman ekebilecekler? Dahası, o tel örgüler hep orada duracaklar mı? Ölüm ve kan kokusu tarlaları ne zaman çilek kokusuna bırakacak? Balığa çıkan Gazzeli balıkçılar taciz ateşine maruz kalmadan Akdeniz balıklarını ne zaman evlerine götürebilecek, hatta belki bir sandığa yükleyip, İstanbul'a giden bir gemi ile bizlere gönderecekler? Bizler Gazze'ye gidebilecek miyiz? Gazzeliler bize gelecek mi? Bilmiyoruz. Her saat, her an ölüm haberleri alıyoruz.

Mısır Refah kapısını kapatınca, tüneller tahrip edildikçe, hapishanelerdeki Filistinliler bir umutsuz bekleyişe terk edildikçe, abluka devam ettikçe, göç ve savaş bu coğrafyanın kaderi olmaya devam ettikçe, Gazze'den ölüm haberleri gelecek. Onlar ölecek, biz seyredeceğiz.
Kadir Gecesi'nde, bayramda, iftar sofrasında, sabah namazında, kâinatın duaya durduğu en mahrem zaman dilimlerinde yok edilmeye, saldırılmaya ne kadar devam edilecek? Sonra, Hamas'ı hizaya getirme operasyonları en çok çocukları hizaya getirecek. Ölümle, yan yana omuz omuza uzanıp hizalanacak Gazze'nin çocukları.

El-Fetih ve Hamas arasındaki anlaşmazlığın altını çizen siyasi analizler yapılacak. Bu konu üstün bir istihbarat gücü ile ele alınacak, Gazze için insani yardım talep eden Hamas'ın ne talep ettiği değil 'ama' ları konuşulacak.

Diğer Müslüman ülkelerdeki oruç tutan çocuklar, geçtiğimiz Ramazan'da gündüz uyudukları için iftar ve sahur arasını oyunla geçirirken İsrail, Araplara, Gazzelilere, Müslümanlara, dünyaya ayar vermek için çocukları vuruyordu. İntikam hırsı ile vuruyordu. İslami Cihad ve Hamas'ın ateşkes taleplerini muhatap almadığını göstermek için mermileri çocukları muhatap alıyordu. Her Ramazan böyle mi devam edecek?

Evet, tam tahmin ettiğimiz gibi, İsrail bir ölüm makinesine dönerken, devam eden tek şey, "Ama Hamas'ın da ne kadar arkasında durabiliriz?" gibi siyasi analizler olacak. Hayır, Hamas'ın ateşkes talepleri; "Filistinli çiftçilerin topraklarını tel örgülü bölgeye kadar işlemek istemesi, havalimanı ve deniz limanı açılmasını istemesi, ateşkes için askeri güvence, El Aksa'da ibadet, ticaret yapmak, huzurla okula gitmek, insani yardım" oldukça bu soruyu soramayız. Gazze'nin hastanesi varken elektriği yok, elektrik tesisatları İsrail tarafından düzenli tahrip ediliyor. İlaçsızlıktan ve açlıktan bahsedilen talepler karşısında Batı uydurması politik aktör standartlarını konuşacak değiliz. Bu coğrafyada temsil kabiliyeti olan güçlere siyaset yapmak yerine şiddetin yolunu açan her tür mekanizmayı ortadan kaldırmadan "ama Hamas" ile başlayan cümleler kurmak… Komik ve acı…

Gazze meselesini sadece 'yardım' eksenli konuşmak da meselenin üzerini biraz hafif geçmek olur. Yardım yapmaya gönüllü o kadar çok uluslararası kuruluş var ki, daha yakın zamanda Cezayir Milli Takımı Dünya Kupası'nda kendisine ödenen parayı Gazze'ye bağışladığını açıkladı. Mesele yardım meselesi değil, siyasi çözüm meselesidir. Ülkelerin, uluslararası yardım kuruluşları gibi yardım götürerek meseleyi çözmek gibi bir yükümlülükleri yoktur. Gazze için ilaç ve yardım götürecek kuruluşlar var, sorun siyasi olarak çözülmesi beklenen bir sorun. Lakin meseleyi hâlâ bir karşılıklı çatışma olarak gören dünya liderleri bir yanda, İslam dünyasının sessizliği diğer yanda.
#Sayfa#
Liderler sessizliğini korusun, dünyanın her yerinde Gazze protestoları var. Hatta İsrail'de bile. Londra'da binlerce insan sokağa çıkarken, eylem yasağına rağmen Fransa'da bile insanlar sokaklara döküldü. ABD, İsveç, Norveç, Almanya, İspanya başkentlerinde on binlerce kişi İsrail büyükelçilikleri önünde ve meydanlarda İsrail saldırılarını protesto etti. Eylemlerde kanlı kefenler, pankartlar, sloganlar ve öfke vardı. İsrail'in büyük kara operasyonunu başlatmasının ardından İstanbul ve Ankara'da da büyük gösteriler düzenlendi. Avrupa Birliği liderlerinin ve Amerika'nın hâlâ açıktan destek verdiği İsrail konusunda siyasi tepkiler retorikten öteye gitmiyor. Siyasi iradelerin Filistin dostluğu oldukça göstermelik, İsrail dostluğu ise çok el mahkum bir gerçeklik. Hal böyle iken, bir yanda vicdanı ile sokağa dökülmüş halklar, bir yanda ise bu sesi duymayan ve alışılagelmiş politikalarına devam eden liderler var. İsrail'e karşı büyük bir öfke ve eylem çağrısı var.

İsrail ise elindeki hedef listesini bitirdi ve tekrar tekrar bombalamaya devam etmekte. Bütün dünyaya sivilleri hedef almadığını, stratejik hedefleri vurduğunu söylerken, kumsalda oynayan dört çocuğun ölüm haberi geliyor. Üstelik her gün, her an hedefi genişletmekte, açık ve net bir şekilde daha çok çocuk öldürmektedir. İsrail adeta katliamlar ile beslenmekte, varlığının devamı için katliama ihtiyaç duymaktadır. Filistinliler en doğal haklarından vazgeçmedikleri için çocuklarını öldürmeyi kendine hak saymaktadır. Umarız ki askeri operasyonlar başarılı olamayacak. Silahla yapılmak istenen amacına varamayacak. Gazze'nin semalarında dualar, bombalara galip gelecek. Durup bunu dilemekten başka bir şey gelmiyor elimizden.

Acı gerçek şu ki, Gazzeliler, ablukanın kaldırılması için, ölerek dahi dikkatini çekemiyor dünyanın. Öte yandan İsrail, aktivistlerini tutuklayarak, her tür politik baskıyı kurarak Hamas'ın bütün siyasi hareket alanını daraltıyor, bizler de oturup IR 101 ders notları tadında analizler yapıyoruz. Beğenelim veya beğenmeyelim, bu coğrafyada siyasi güç olarak ortaya çıkmış aktörlerin siyaset yapmasını, meşru taleplerini dile getirmesini tesis edemezsek, radikal eylemlerin, kararların, grupların önünü açmış oluruz. Coğrafyamızın genelinde, Irak'ta, Mısır'da genel olarak sıkıntımız budur. Bu konu hakkında çokça ve tekrar tekrar düşünmek gerek.
BİZE ULAŞIN