Mustafa Akar: Yeni Dünya Düzeni

Yeni Dünya Düzeni
Giriş Tarihi: 13.10.2021 15:16 Son Güncelleme: 13.10.2021 15:32
ABD dünyanın süper gücü olmaktan çıkacak. Çöken Batı fikrinden sonra Avrupa ve Amerika’da büyük karışıklıklar görülecek. Kapitalist dünyanın yerine adaleti önemseyen, paylaşımcı, mikroekonomiye dayalı yeni bir dünya kurulmak zorunda kalacak. Teoriler çok ve farklı ancak geleceğin dünya düzeni de hayli farklı olacak gibi görünüyor.

Petro-devletten elektro-devlete geçeceğiz. İnsanlar evlerinden çok nadir çıkabilecekler. Bütün ihtiyaçları dron'larla kapılarına kadar getirilecek. Mülkiyet hakkı ortadan kalkacak. Herkes ömür boyu kiracı kalacak. ABD dünyanın süper gücü olmaktan çıkacak. Dünya yeni bir denge mekanizmasına kavuşacak. Rusya, Çin, Hindistan, Japonya ve Türkiye eksenli bir dünya kurulacak. İnsanlara takılacak çipler vasıtasıyla herkes, her yerde "online" olacak. Bu aşırı küreselleşmeye rağmen ulus devletler geri dönecek. Yerin altında, hiçbir insanın çalışmadığı, bilgisayarlar tarafından kontrol edilen karanlık fabrikalar devri başlayacak.

Sağlık sistemi ortadan kalkacak. Hastaneler birer otel işlevi görecek. Kimse organ nakli sırası beklemeyecek. Yapay organlar üretilecek. Kanser diye bir hastalık kalmayacak artık, çocukluk çağı aşılarına benzer kalıcı tedavilerle çözülecek. Arabalarda şoför koltuğu olmayacak, çünkü araçların neredeyse büyük çoğunluğu kendiliğinden gidecek. Kazalar sıfıra inecek. Gerçekleşmesi muhtemel kazaları da yapay zekâ engelleyecek. Gerçek etin yerini yapay et alacak. Gıda ve su petrol kadar değerli olacak.

Fosil kaynaklar tarihe karışacak. Uçakların seyri mümkün olduğunca engellenecek. Kıtalar arasında inşa edilecek elektrikli tren hatlarıyla birlikte ulaşımın şekli değişecek. Karbon yayan fabrikalar yüksek cezalarla cezalandırılacak. Ay'a kurulacak olan yapay şehirle birlikte Mars'a seyahat de başlayacak. İklim mültecileri dünyanın en büyük sorunu haline gelecek. Çöken Batı fikrinden sonra Avrupa ve Amerika'da büyük karışıklıklar çıkacak. Batılı rekabetçi kapitalist dünyanın yerine adaleti önemseyen, paylaşımcı, mikroekonomiye dayalı yeni bir dünya kurulmak zorunda kalacak. Depremi, seli, fırtınaları önceden hesaplayan sistemler sayesinde, insanlar mevsimler için özel hazırlıklar yapacak. Okullar yazın açılacak, kışın kapatılacak. Eğitimin de yüzde sekseni online temelli gerçekleştirilecek.

Yukarıda sıraladığım olasılıklar, son yıllarda okuduğum, takip ettiğim yazarların ve akademisyenlerin ortak gelecek öngörüleri ya da komplo teorileri. Bu ayki dosyamızı okuduktan sonra, yazdıklarımı lütfen yeniden gözden geçirin ve bize yazın; ne kadarı komplo, ne kadar gerçek?!

BİZE ULAŞIN