Süleyman Akgüneş: Gökyüzünün mükemmel potansiyelinin farkında olmak

Gökyüzünün mükemmel potansiyelinin farkında olmak
Giriş Tarihi: 1.11.2019 17:00 Son Güncelleme: 1.11.2019 17:00
“Şehir ışıklarından uzak bölgelerde büyümek, karanlık gökyüzünü tecrübe etmenin bu kadar ulaşılabilir olması bu tutkuyu küçüklükten itibaren aşılayan etkenlerdi.”

Astrofotoğrafçılığa ilginiz nasıl başladı? Neden bu alanı tercih ettiniz?
Astrofotoğrafçılık serüveni ilk etapta fotoğrafçılık kısmından bağımsız olarak astronomiye olan ilgimle başladı diyebiliriz. Şehir ışıklarından uzak bölgelerde büyümek, karanlık gökyüzünü tecrübe etmenin bu kadar ulaşılabilir olması bu tutkuyu küçüklükten itibaren aşılayan etkenlerdi. Üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin gökyüzünün o mükemmel potansiyelinin farkında olmak ona tekrar şahit olabileceğin gerçeğini bilmek bütün bunları birbirine bağlayan olgulardı. Astronomi bilimi, içerisinde barındırdığı binlerce soru işaretiyle tüm cazibesini koruduğundan uzun yıllar heyecanımı yüksek tutmayı başardı. Daha sonra yayınlarda karşılaştığım görseller, belgesellerde kullanılan geçiş görüntüleri ciddi bir şekilde ilgimi çekmeye başladı. Bir süre herhangi bir ekipmanım olmadan yabancı yayınlar, öğretici videolar ve makaleler sayesinde ne zaman, nerede, hangi ekipmanlarla ne elde edebileceğim konusunda bilgi toplamaya başladım. Nihayet 2017 yılında ilk karemi bir arkadaşımın fotoğraf makinesiyle Kırklareli, İğneada bölgesinde çektim. Gökyüzü beni her seferinde bir başka büyüler ama o ilk karenin ön izlemesini gördüğüm andaki heyecanımı hiç unutamam.

Sizce astrofotoğrafçılığın sırrı nedir? Bu işe başlamak isteyenler nasıl bir yol izlemeli?
Astrofotoğrafçılık diğer fotoğrafçılık dallarına göre biraz daha spesifik bir alan. Teorik fotoğrafçılık bilgisinin yanında astronomi bilgisi de gerektiriyor. Nerede, ne zaman, hangi yönde hangi takımyıldızların olabileceğini bilip ona göre planlamalar yapıyoruz. Bunlara ek olarak Ay'ın mevcut evresi, hangi saatlerde gökyüzünde konumlanıp hangi saatlerde çekime elverişli hâle gelebileceğini önceden belirlememiz gerekiyor. Aynı zamanda planlamaların en önemli kısımlarından biri olan yer seçimini uydu verileri aracılığıyla elde edilen ışık kirliliği haritalarından belirliyoruz. Işığa çok hassas hâlde çekim yaptığımız kameraların diğer ışık kaynaklarından mümkün olduğunca uzak kalması gerekiyor. Karanlıkta çalışmanın getirdiği zorluklar, uygunsuz hava şartları bunlara ek olarak göz önünde bulundurmamız gereken diğer faktörler. Tüm bu faktörleri sistematik olarak bir araya getirmeye çalışmak astrofotoğrafçılık konusunda atılacak en büyük adım sayılabilir.

Yaşadığınız en ilginç olay ne oldu ve çekim yapmaktan en çok zevk aldığınız bölge neresi?
2018 yazında meteor yağmurunu gözlemlemek için Isparta Melikler Yaylası'na doğru arkadaşlarla çıktığımız yolculukta ilginç bir anımız oldu. Daha önce Uşak taraflarında ıssız bir bölgede bulunan bir antik kenti harita verilerinden incelemiştim. İlk geceyi orada fotoğraf çekerek geçirip oradan Isparta'ya geçmeyi planlıyorduk. Antik kentin kapısına aracı park edip içeri girdik, birkaç saat çekim yaptıktan sonra çıkmaya hazırlanırken üzerimize doğru bir ışık ve silah tutulduğunu fark ettik. İçeri girerken bizi fark etmeyen bir güvenlik görevlisi define avcısı olduğumuzu düşünüp jandarmaya haber yollamış. Issız ve uzak bir bölge olduğundan ekipler gelene kadar hareket etmememiz istenirken tehdit edilip alıkonduk. Sonunda anlayışlı bir komutanın yardımıyla oradan çıkabildiysek de uzun bir süre kötü şartlarda beklemek durumunda kalmıştık.

BİZE ULAŞIN