-
İnsanlara, kendilerine yardım etmeleri için yardım etmek
Mültecilerin eğitim ve istihdamı için girişimcilik çözümleri araştırmayı ve üretmeyi göre ve dindiğim doktora ve sosyal girişim çalışmalarıma başladım.
-
Erzincan depremi ve Nuri Demirağ
Yüzyılın en büyük felaketi olan Erzincan depreminde varıyla yoğuyla mücadele eden Nuri Demirağ hiçbir beklenti olmadan milletinin, devletinin yanında oluşunun karşılığını yaptığı bütün işlerin engellenmesi ile aldı…
-
Çocuklarla koşan kadınlar
Anneler Gününde indirim yapılan sektörleri kadına biçilen konumun itirafı gibi görüyorum.
-
Dijital platformlar sinema ve televizyonu ayağınıza kadar getirdi
Sinemanın klasik değerler zinciri kırılıyor ve dijital platformlar yeni normal içinde “vizyon” kavramının genişlemesine neden oluyor. Medyanın büyük oranda dijitalleştiği günümüzde artık sinema endüstrisinde dijital platformları görmezden gelmek mümkün değil.
-
Dünyadan portreler/haberler
Joanne Kathleen Rowling (BİRLEŞİK KRALLIK) SAMİMİ DÜŞÜNCELERİ AÇIKLAYINCA LGBTI LOBİSİNİN MEDYA LİNÇİNE UĞRADI Geçtiğimiz ay dünya çok ünlü bir ismin uğratıldığı LGBTI medya linçi ile daha karşılaştı. Dünya çapında 500 milyondan fazla satılan Harry Potter serisinin yazarı J. K. Rowling, sosyal medyada cinsiyet değiştirme ve eşcinsellik konusunda olumsuz görüşlerini paylaşınca ülkesi İngiltere başta...
-
“Herkes yazar olabilir” diyenler ya mütevazı görünmek ister ya da kendi yazarlık atölyesi vardır...
Genç bir yazarsınız. İlk romanınız Bihaber ödüller aldı. Ardından ikinci romanınız Karanlıkta geldi. Peki bu süreç nasıl başladı ve ilerledi? Roman olmasa bile, uzunca bir metin yazmayı bir süredir istiyordum. Yüksek lisans yaptıktan sonra vaktim oldu. Daha doğrusu vakit yaratacak lüksüm vardı diyelim... Bihaber'i bu dönemde, yoğun bir yirmi dört ayın neticesinde yazdım. Ödüller benim için sürpriz...
-
Mağrip’ten dünyaya; Dhafer Youssef
Eğer caz müzisyeniyseniz, bu kaderinizde yazılıdır; eğitim almanız gerekmez, zaten onunla doğmuşsunuzdur. Dhafer Youssef (Zafer Yusuf), sözgelimi başı ağrıdığında bile ilaç olarak şarkı söylemeyi tercih eden bir adam. Müzik onun tesellisi, ilacı, yoldaşı ve kaderi.
-
Benim işim müziği, teknikleri, imajı, ifadeleri ve duyguları birleştirmek
Profil istatistiklerimi kontrol ettiğimde görüyorum ki Tunus’tan, Türkiye’den, Orta Doğu’dan, Avrupa’dan, Hindistan’dan, Endonezya’dan, dünyanın her yerinden takipçilerim var. Bu benı çok mutlu ediyor.
-
Evi yuva yapan bir masa etrafında ailece yenilen yemektir
Afrika’da tahrip edilmemiş mükemmel doğayı görünce yaratıcıyı hatırlıyorsunuz ve artık bencil olamıyorsunuz. Çünkü muktedir olanın o olduğunu aklınızdan çıkaramıyorsunuz.
-
Küresel salgının getirdikleri
Koronavirüs sonrası insanlık her zaman olduğu gibi hayatta kalmayı bir şekilde başaracak ama sonrası nasıl olacak orası biraz endişe verici.
-
Geçmişin salgınları ve dinî tedbirler
Tüm dünya gibi İslam toplumları da geçmişte büyük salgınlarla karşılaştı ancak bu defa İslam tarihinde belki de bir ilk yaşanıyor; Ramazan ayını ve orucu tamamlayan en temel ayinlerden ve toplumsal hayat birlikteliğini sağlayan Ramazan’a mahsus birçok uygulamadan mahrum kalacağız bu yıl.
-
Nuh’un gemisini gönüllüler, Titanik’i profesyoneller yapmıştır
Zanzibar'a uzanan yolculuğunuz nasıl başladı? Orada bir şeyler yapmayı, bir şeyler vermeyi neden dert edindiniz? Gönüllü arkadaşlarımızla çalıştığım havayolu şirketinde sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmeye gayret ediyorduk. Bu çalışmalarımız nedeniyle özellikle Afrika seyahatlerimiz oluyordu. Hatice Yentürk ile Etiyopya'da bin kişi için gerçekleştirdiğimiz katarakt ameliyatları projemizden...
-
Birileri aile kurumunun köküne kibrit suyu dökmek istiyor
“Babasız da çocuk büyütülür” veya “annesi olmadan sadece baba çocuğunu büyütebilir” gibi fikirler bizi ailesiz topluma doğru sürükleyen tehlikeli yaklaşımlar. Kesinlikle tevafuk değil.
-
Bir gelecek tahayyülü değil, karıncanın duası
Biz unutsak da, tüm sistem ve düzenlerin, o kendisini büyük zanneden güçlerin, kimyasal-fiziksel-biyolojik silahların, hain planların, rasyonun ve korkak ”ama”larının, her türlü kaypaklığın ve çıkarın ötesinde, dünya başka türlü işler.
-
Sekiz-dokuz yaşından doksan yaşına kadar okurum var
Uzun yıllardır mizah yazarlığı yapıyorsunuz. Mizah işine nasıl bulaştınız? Mizahı nasıl bir yere koyuyorsunuz hayatınızda? Öncelikle şunu diyebilirim: Bu biraz genetik bir durum. Sülalecek humordan nasibimizi almışız. Muziplik kanımızda var. Elbette dünya her zaman gülünüp oynanacak bir yer değil. Ama zaten hayata esprili açıdan da bakabilmek, gülmek, hayatın zorluklarını kolaylaştıran muazzam bir...
-
Ütopya, distopya ve gerçekçilik üçgeninde...
Sizi bilmem; ama kulağıma-gözüme "distopia" kelimesi çarptığında aklıma ilk gelen "utopia" olur. Ütopya dediğinizde de aklıma gelen ilk kavram, ütopik bir durumu değil mutlaka distopik bir vaziyeti çağrıştırır. Böyle bir psikoloji testi var. Doktor bir kelime söylüyor, siz aklınıza gelen ilk kelimeyi söylüyorsunuz; sonra bu kelimeleri birtakım tablolarda arayıp işaretliyorlar, yanlarına birtakım...
-
Bizans’ın muhteşem savunması, Osmanlı’nın küçük fethi!
Dijital platformun belgesel dizisi Rise of Empires: Ottoman tüm görsel şovuna rağmen Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselişini ya da İstanbul’un fethini değil, Bizans/Roma’nın muhteşem savunmasını, yıkılışını anlatıyor. Oryantalist bir bakış açısı ile anlatılan fethin hikâyesinde Fatih ve Osmanlı ikinci figür sanki.
-
Gökyüzü fotoğrafçılığı karanlık bir pencereden evreni aydınlatmak gibi…
Sizin gözünüzden gökyüzünü anlatabilir misiniz? Neden bu kadar etkilendiniz ve makinenizi gökyüzüne çevirdiniz? Gökyüzü... Gökyüzü benim için uzaklarda bir yer değil, içinde yaşadığımız evren. İnsan çocukluğundan itibaren nerede yaşadığını sorgulamaya başlıyor. Çevresine bakıyor ve tabii ki sırlarını anlamak üzere başını gökyüzüne çeviriyor. Gökyüzü ise gündüz farklı gece farklı görüntüsü ile insanı...