Mart 2018 | Editör Yazısı

Mart 2018 | Editör Yazısı
Giriş Tarihi: 5.3.2018 11:25 Son Güncelleme: 5.3.2018 11:25
SAYI:44
Bu millet Sevr Mağarası’ndan Mehmet Akif Ersoy’a gelene kadar kılavuz kelimesinin ne olduğunu çok iyi biliyor: KORKMA!

Yer, Mekke yakınlarındaki Sevr Mağarası. Peygamber Efendimiz ve Hz. Ebubekir üç gün kalacakları mağaraya sığınmışlar. Çevreyi düşmanlar sarmış. Hz. Ebubekir, Efendisi'nin önüne geçmiş, onu koruma derdinde, korkuyor. Yanındaki dost sesin âlemleri hizaya getiren rahmeti… KORKMA!

Yer, Bizans surlarının önü. Fetih istendiği tarihte gerçekleşmemiş. Ordu çok şehit vermiş. Gümleyen top seslerinin arasında Fatih Sultan Mehmet, hocası Akşemseddin'in yanına varıp ondan fethin gerçekleşmesi için dua etmesini istemiş. Hocasının küffarı korkutan sesi… KORKMA!

Yer, Preveze. Haçlı donanması 300 gemi ve 80 bin askerle Barbaros Hayrettin Paşa'nın karşısına demirlemiş. Türk donanmasında ise yalnızca 122 gemi ve 12 bin levent var. Haçlılar güçlü ve kalabalık. Bu kuvvet karşısında Hayrettin Paşa'nın korkup kaçacağını düşünüyorlar. Paşa bütün gücüyle saldırıyor Haçlılara, tek gemi zayiat vermeden Haçlıların 13 gemisini batırıyor, gerisi kaçıyor. Paşa'nın kılavuzu… KORKMA!

Yer I. Meclis. Cumhuriyet ilan edilmiş. Bu kahramanlık destanı için bir marşa ihtiyacımız var. Yarışma açılmış, 724 şiir aday olmuş. Elemeden sadece altısı geçmiş ama yine de beğenilmemiş. Mehmet Akif Ersoy, yarışmaya para ödülü koyulduğu için katılmamış. Dönemin bakanlarından Hamdullah Suphi Tanrıöver, Akif'e mektup yazarak, para sorununun çözülebileceğini, muhakkak kendisinin de bir şiir yazması gerektiğini söylüyor. Büyük şairimiz Akif'in Taceddin Dergâhı'nda yazdığı, dünyanın aynı zamanda şiir de olan tek marşı öyle başlıyor… KORKMA!

Yer, 15 Temmuz gazimiz Sabri Gündüz'ün evi. Gazi telefonda Cumhurbaşkanımızla konuşuyor. 46 kez ameliyat olmuş ama tedavi sonuç vermemiş, yaralı ayağı ne yazık ki kesilecek. Reisicumhur; "Parayı pulu dert etme, istediğin doktoru seç" diyor, gazi; "Vatan sağ olsun, bacak kesme operasyonu basit, herhangi bir doktor da yapar" diyor mahcubiyetle çünkü Sevr Mağarası'ndan Akif'e kadar gelen kılavuz kelimemizi biliyor… KORKMA!

BİZE ULAŞIN