Gamze Tuna: Aralık ajandası | Sinema

Aralık ajandası | Sinema
Giriş Tarihi: 6.12.2016 15:17 Son Güncelleme: 15.12.2016 16:21
Gamze Tuna SAYI:30Aralık 2016
‘Uluslararası Barikat Film Festivali’ engellilerin beklentilerini, duygularını, hayata bakışlarını, yaşama katılımlarını, hayatın içinde aktif rol alarak üretici bir düzeye erişebilmelerini, çağın en etkili ve en yaygın iletişim aracı olan sinema yoluyla ortaya koyan ilk ‘uluslararası’ film festivali. Filmlerin tamamında ‘engellilik’ temasının işleniyor olması katılım için ön koşul oluşturuyor.

Bu amaçla bu yıl 7'ncisi düzenlenecek festivalde, pek çok ülkeden yarışmaya katılacak uzun ve kısa metrajlı filmler yer alacak. Farklı ülkelerden ve Türkiye'den başvuruda bulunan ve jüri tarafından seçilen engellilerin konu alındığı belgesel, kurmaca, animasyon türlerinde kısa ve uzun metrajlı filmlerin yer aldığı ve üç gün boyunca sürecek bir gösterim yapılacak. Ayrıca festivalde sergilenecek olan filmler görme engeliler için sesli betimleme, işitme engelliler için Türkçe alt yazılı olarak engellilere göre düzenlenecek. Bu özel gösterimler dünyada ve Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek olan, projeyi diğer festival çalışmalarından ayıran en önemli özellik olarak ele alınıyor.

01-04 Aralık 2016 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek olan Barikat Film Festivali ile engelli hakları bir kez daha tartışmaya açılacak. Bir kez daha 'sert sessizlerin' sesi olunacak.

1.Gün/1 ARALIK
Yer İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu

12:00
Yürüyüş

Galatasaray Lisesi önünden başlayacak; sanatçı, akademisyen, yabancı kültür ataşeleri ve engellilerin katılımıyla gerçekleştirilecek. Taksim Tünel'de basın açıklamasıyla son bulacaktır.

16:00
Uzun Metrajlı Film Gösterimi 'CAN DOSTUM'

Bedensel engelli, zengin Philippe ile banliyö delikanlısı Driss'in sıra dışı arkadaşlığını anlatan film, Fransa'da gişe rekorları kırdı. Zengin bir iş adamı ve aristokrat olan Philippe, yamaç paraşütü yaparken geçirdiği kaza sonrası felç olur ve boynundan aşağısını kullanamaz hale gelir. Driss ise hapishaneden henüz yeni çıkmış bir işsizdir. Philippe yedi gün 24 saat boyunca bakımını üstlenmesi için Driss'i evine yatılı yardımcı olarak alınca ikisinin de dünyası değişecektir. Normal şartlar altında hiçbir zaman yan yana gelmeyecek bu ikili, iyisiyle kötüsüyle hayatın tadını beraber çıkarmaya başlarlar. Sy'ın César Ödülüne layık görülen ilk siyah oyuncu olarak tarihe geçmesine de katkıda bulunan Can Dostum hem değindiği kültür ve sınıf farklılıklarının ortadan kalkmasına odaklanan hem de içine çekildiği siyasi ortam sayesinde çok konuşulan, dram-mizah arasında gidip gelen bir yapım.

2.Gün/2 ARALIK
Yer İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu

10:00-12:00
Uzun Metrajlı Film Gösterimi 'YAĞMUR ADAM'

Çoğumuz, muhtemelen Rainman filmine dek 'otizm' kavramına yabancıydık. İşte, muhteşem ikili Dustin Hoffman ve Tom Cruise'un, gerçekten harika bir ikili performans gösterdiği, birbiriyle tamamen zıt karakterli iki kardeşi canlandırdığı Yağmur Adam, artık bir klasik olarak kabul ediliyor. Filmde Los Angeles'ta maddiyata dayalı bir hayat süren fırlama Charlie ile değişik bir hastalığa sahip Raymond'un dramatik ama aynı zamanda komik de olabilen serüvenleri anlatılıyor. Film otizm farkındalığını izleyenlere yaşatması açısından festivale çok yakışıyor.

14:00-16:00
Uzun Metrajlı Film Gösterimi 'FORREST GUMP'

Düşük I.Q sahibi Forrest Gump, Jenny ile tanışır ve âşık olur. Gump aralarında Elvis Presley, Kennedy, Nixon'ın da olduğu tarihsel kişilerle kaza eseri tanışır ve 50'lerden 70'lerin sonuna kadar gelen bir süre zarfında olaylar gelişir. Forrest Gump, 1986 yılında Winston Groom tarafından aynı adla yayımlanan romandan esinlenerek çekilmiş. O kadar başarılı bir yapım ki, çekildiği ve yayınlandığı ilk yıldan itibaren en iyiler arasına girmeyi başardı. Komedi ve dram öğelerini muhteşem bir şekilde zıtlıktan çıkarıp birbirine ortak eden bu yapıtta sıkılmanızın ve filme kapılmamanızın imkânı yok.

3.Gün/3 ARALIK
Yer İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu

10:00-12:00
Uzun Metrajlı Film Gösterimi 'GÖZÜMÜN NURU'

Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu'nun senaryoya ve yönetmenliğe beraber imza attıkları film, sıra dışı bir konuya ve çekim planlarına sahip. Kahramanımız M. genç yaşında tam bir sinema tutkunudur. Tüm hayatını film çekme idealine bağlamıştır. Göz retinasında yaşadığı ciddi bir rahatsızlık sonucu olaylar farklı bir boyut kazanır. Bu sancılı süreçte korkularıyla yüzleşmeye başlar; dahası sinemayla kurduğu takıntılı aşkı da gözden geçirecektir.

14:00-16:00
Uzun Metrajlı Film Gösterimi 'CENNETİN RENGİ'

Bu dokunaklı hikâye kör bir çocuk olan Muhammed'in çevresinde gelişir. Yaz tatili geldiğinde Muhammed için Tahran'daki okulundan ayrılıp tatile çıkma zamanı gelmiştir. Sabırsızlıkla babasını bekler, böylece birlikte evlerine dönebileceklerdir. Ancak babası Muhammed'in kör olması nedeniyle oğlundan utanmaktadır ve bu nedenle de okula beklendiğinden daha geç varır. Müdürden, oğlunu yaz boyunca bu okulda tutmalarını istese de başarılı olamaz ve oğlunu alıp eve dönmek zorunda kalır. Bu dokunaklı ve çarpıcı yapıt İran'da yetişen en önemli yönetmenlerden biri olan Majid Majidi imzalı.

4.Gün/4 ARALIK
Yer İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu

10:00-12:00
Uzun Metrajlı Film Gösterimi 'BENİM DÜNYAM'

Ela, henüz iki yaşındayken geçirdiği hastalık nedeniyle hem gözlerini hem de duyma yetisini kaybeder. Bundan sonra çevresiyle tamamen uyumsuz biri olarak yetişir. Bu durum genç kızı iyileştirmek için hayatını adayan Mahir Hoca ile tanışana dek devam eder... Yapımı 'TMC Film' tarafından yürütülen ve başrollerinde Uğur Yücel ve Beren Saat'in bulunduğu film, Hint yapımı bol ödüllü Black (2005) filminden uyarlanıyor. Beren Saat'in doğuştan kör, sağır ve dilsiz başkarakteri canlandırdığı, Uğur Yücel'i ise genç kızın hayatına girip ona engellerinden sıyrılıp yaşamayı tanıtan öğretmen rolünde izleyeceğimiz filmin yönetmen koltuğunda da Uğur Yücel bulunuyor.

BİZE ULAŞIN