Ebrar Üzümcü: Ocak 2016 | Sergi Ajandası

Ocak 2016 | Sergi Ajandası
Giriş Tarihi: 4.1.2016 12:30 Son Güncelleme: 4.1.2016 12:33
Ebrar Üzümcü SAYI:20Ocak 2016
Ocak ayında olan sergi etkinlikleri... Bir sürgün iklimi: Şam'da kayısı

Suriye'deki savaştan kaçan sığınmacılarla başlayan sürgün iklimi, İstanbul gibi büyük kentlerde farklı karşılaşma ve etkileşim ihtimallerini beraberinde getirdi. İşte tam da bu bağlamda kurgulanan fanzin ve sergi projesi 'Şam'da Kayısı', André Breton'un "İnsan yoldaş bulmak için yayın yapar!" sözüne göndermeyle, sanatçı yayınları ve fanzinler aracılığıyla çok dilli bir üretim ve paylaşım ortamı yaratmayı hedefliyor. Projenin katılımcıları, fanzin formatını kullanarak gerek kendi deneyimleri temelinde gerekse Cumhuriyet tarihi boyunca İstanbul'u merkeze alan göç dalgalarının etkileri üzerine öneriler sunacak.

Salt Galata bu projeyle, İstanbul'da mültecilerin ve yerleşik olan kültür üreticilerinin bir araya geleceği bir sosyal mekân olarak işlev görmeyi amaçlıyor.

Tarih 21 Şubat'a kadar
Yer Salt Galata/İstanbul

Mustafa Gümüş 'Yörüklerin İzinde'

Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi, 19-31 Ocak 2016 tarihleri arasında, Mustafa Gümüş'ün 'Yörüklerin İzinde' fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor!

Hayatımızı kolaylaştıran tüm cihazlardan, teknolojilerden ve benzeri fırsatlardan uzaklaşmış bir topluluğa objektifini çeviren Mustafa Gümüş; bizleri 'Yörüklerin İzinde' Toroslar'ın son konargöçerleri olan 'Sarıkeçililerin' hayatına davet ediyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen bu aşiret bugün yurdumuzun birçok bölgesine dağılmış vaziyettedir. Kış aylarında Mersin'in Gülnar ve çevresinin sahil kısmına inen Sarıkeçililer bahar ayının gelmesi ile birlikte Konya ve Karaman'ın yaylalarına göç etmek için yola çıkarlar, ortalama 45 gün süren ve yerine göre yaklaşık 500 km bulan yolculuğun ardından yurtlarını kurarlar ve hikâye başlar…

Tarih 31 Ocak'a kadar
Yer Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi/Taksim/İstanbul

Habitat sergisi

İstanbul Modern'in ev sahipliği yaptığı Habitat sergisi, yaşam alanları üzerine farklı bakış açılarını bir araya getiriyor. Her geçen gün yeniden tanımlanan mekân kavramının izini süren sergi, İstanbul Modern Fotoğraf Danışma Kurulu tarafından seçilmiş 13 sanatçının üretimlerine ev sahipliği yapıyor. Bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yer anlamına gelen habitat, yaşamın temel devinim ve çatışmalarının sahnesini tanımlayan kavramlardan biri. Yaşam alanı üzerine farklı tahayyülleri bir araya getiren 'Habitat' sergisi, metropollerin bitki örtüsü ve kırsal alanlar üzerindeki iktidarı, değişen politikalar ve nüfus dengeleriyle sürekli geri dönüşüme maruz kalan şehir hafızası, barınma hakkı için verilen yaratıcı mücadele gibi konular, var olabilmek için gereken temel ihtiyaçlara dikkat çekiyor.

Küratörlüğünü Sena Çakırkaya'nın yaptığı sergiyi 22 Mayıs'a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Tarih 22 Mayıs'a kadar
Yer İstanbul Modern/Karaköy/İstanbul

BİZE ULAŞIN