Beytullah Çakır: Mayıs - Sergi Ajandası

Mayıs - Sergi Ajandası
Giriş Tarihi: 30.4.2015 15:40 Son Güncelleme: 30.4.2015 16:01
Beytullah Çakır SAYI:13Mayıs 2015
Mayıs ayı sergi etkinlikleri Onlar

İpek Duben'in, Türkiye'de 'ötekilere bakış ve ötekinin ötekiler algısı' üzerine çok kanallı video enstalasyonu Onlar, farklı etnik kökenleri, dilleri, inançları ve cinsel yönelimleri olan 24 kişinin anlatılarını bir araya getiriyor. Kürtler, Aleviler, Zazalar, Rumlar, Ermeniler, Yahudiler, Romanlar, LGBT bireyler ve başörtülü kadınlar ile aile içi şiddete maruz kalan kadınların da aralarında olduğu bu kişiler, hikâyelerini sergi mekânında hem izleyiciye hem de birbirlerine aktarıyor. Travma, ön yargı ve tutumlarını sanki bir yuvarlak masa toplantısındaymış gibi paylaşırken bakış açıları bir bütün meydana getiriyor.

Her birinde üçer video projeksiyonunun bulunduğu iki ayrı alan ile bunlardan bağımsız konumlanmış bir dizi projeksiyondan oluşan 'enstalasyon', anlatısı paylaşılan ve birbirleriyle iletişim kurma imkanı neredeyse hiç bulunmayan kişiler arasında bir diyalog oluşturmaya çalışıyor. Bunun yanında karakterlerin, ırkçılık, din ve inanç temelinde ayrımcılık, homofobi, cinsiyet eşitsizliği ve aile içi şiddetle ilişkili meselelere dair izleyici karşısında sohbet eder görüntüsüne girmesine de olanak sağlıyor.

Tarih 28 Haziran'a kadar
Yer Salt Galata/Karaköy/İstanbul

Desenler, resimler, heykeller

Modern heykel sanatının öncü isimlerinden olan Ali Teoman Germaner'in sanat yaşamındaki önemli köşe taşlarını yansıtmayı amaçlayan sergi, gerek sanatçı gerekse akademisyen kişiliğiyle Türkiye'de heykel sanatının geçirdiği dönüşümlerin büyük bir bölümüne tanıklık etmiş olan sanatçının yarım asrı aşan tecrübelerini yansıtıyor.

"İnsanlığın geçmişi benim de geçmişimdir" diyen Germaner eserlerinde; Mezopotamya, Mısır, Orta Amerika gibi uygarlıkların sanat ve mitolojilerinden etkilenerek oluşturduğu fantastik figürleri masalsı bir üslupla sunarken sanatseverleri düş dünyasında bir yolculuğa çıkarmayı amaçlıyor.

Tarih 3 Haziran'a kadar
Yer Bozlu Art Project/Nişantaşı/İstanbul

Arşiv Sergisi: Bavullardan Kataloglara

Tarih 29 Mayıs'a kadar
Yer Boğaziçi Üniversitesi, Atatürk Ensitüsü/Bebek/İstanbul

Resim Sergisi: Fehim Huskoviç

Tarih 12 Mayıs'a kadar
Yer Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merlezi/Zeytinburnu/İstanbul

Küçük farklılıklar

Tarih 13 Mayıs-26 Temmuz
Yer Pera Müzesi/Beyoğlu/İstanbul
BİZE ULAŞIN