Remzi Kopar: Öykü yapım çalışmaları

Öykü yapım çalışmaları
Giriş Tarihi: 29.8.2014 08:16 Son Güncelleme: 3.9.2014 13:24
Remzi Kopar SAYI:05Eylül 2014
Doğukan İşler'in ilk kitabı olan Öykü Yapım Çalışmaları 25 kısa öyküden oluşuyor... Eğlenceli, akıcı üslubuyla klasik öykü anlatımının dışına çıkan İşler, öykülerini "oyunlar oynadığım metinler" olarak tanımlıyor ve okuru bu oyunlara ortak olmaya çağırıyor. Etkilendiği isimleri gizlemeyen yazar, hikâyelerinde Borges ve Oğuz Atay etkisini özellikle vurguluyor.

Kitabın 'çıkış' yazısında, Franz Kafka'nın bir sabah uyandığında kendisini dev bir böceğe dönüşmüş halde bulan meşhur karakteri Gregor Samsa'ya atıfta bulunan İşler, modern insanın kendisini kurtarmak için belki de tek yolunun Kafkavari bir özgürlük anlayışıyla böceğe dönüşmek olduğunu ifade ediyor.

"İşte ben de bazen böyle hissediyorum kendimi sevgili okur. Ama dinimizce caiz değil böyle durumlar. Ne yapayım, böceğe dönüşmeden devam etmek zorunda kalıyorum hayatıma.

Böyle hissediyorum; çünkü sizlere güzel öyküler sunmak istedikçe, yazdıklarım ve yazamadıklarım beni özgürleştireceğine canımı sıkıyor. Yazmaya oturuyorum, karakterlerimi oturtuyorum iki yanıma, güzel güzel diziyorum kelimeleri yan yana; ama olmuyor!

Sizin beklentileriniz çok yüksek çünkü. Sizler büyük öykücüleri okumuş, yüksek edebiyat okurlarısınız. Entelektüel birikimleriniz var. Düşünceleriniz, fikirleriniz, duygularınız yüksek. Beklentileriniz, ha keza. Size ne sunsam, ne yazsam olmayacak biliyorum. Olduramayacağım. 'Öykü Yapım Çalışmaları'ndan öteye gidemeyecek belki uğraşlarım. Sonunu getiremeyeceğim belki birçok öykünün. Buradaki öykülerin de bir başı var mı ki?"

Doğukan İşler, açık açık 'öykü' diyemediği 'çalışmalarını' kitaplaştırmış. Bu çalışmaların öykü olup olmadığına, yüksek edebiyat eserlerini okumuş olan edebiyatseverlerin karar vermesini istiyor. İşler'in öykü yapım çalışmalarına başladığı bu ilk kitabını okuduktan sonra, çalışmalarının devamını merakla bekleyeceksiniz.

DOĞUKAN İŞLER :: KISA CEVAP

1. Neden yazıyorsunuz?
Okumayı çok sevdiğim için.
2. Yazarken kullanmayı sevdiğiniz kelimeler?
Hiç düşünmedim. Hepsini severek yazıyorum.
3. Kullanmaktan vazgeçemediğiniz kelimeler?
İntihar.
4. Şu an okuduğunuz kitap?
Kuş Oltası – Kadri Öztopçu
5. Çocukluğunuz nerede geçti?
Daha çok evde, kendi kendime oyunlar uydurarak.
6. Sizi ne mutlu eder?
İnsanların mutlu olmasına vesile olabilmek; mesela bir şakama gülmeleri bile olabilir bu.
7. Hevesinizi ne kırar?
Havanın çok sıcak ve nemli olması. Uykuya bile heves bırakmıyor!
8. Kim olmak isterdiniz?
Şöyle desek çok mu ağır olur: Kişi kendini bilmek gibi irfan olmazmış.
9. En sevdiğiniz huyunuz?
Her kelimeden bir şaka/oyun türetebilmek. Yalnızken bile, kendi kendime yapar eğlenirim.
10. En sevmediğiniz huyunuz?
Bazen çok konuşuyorum; çoğu bazen!
11. Sizi anlattığını düşündüğünüz bir kelime?
Galiba.
12. Şu kelimeler size ne ifade ediyor?
Kılavuz: Karga.
Hayat: Üç gün.
Sır: Eyvallah.
Kader: Bu da geçer ya hû!
13. En mutlu olduğunuz an?
Şu andan bir sonraki ana geçerkenki o ara zamandaki an.
14. Gerçekleşmesini beklediğiniz hayaliniz?
Nobel'i alsam… Çok şey mi istiyorum hani!
15. Son cümleniz olduğunu bilseniz, yazacağınız cümle ne olurdu?
Bu da geçti ya hû!

Doğukan İşler kimdir?

1988 yılında Antalya'da doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Bilgi Üniversitesi'nde üç sene Sinema-TV eğitimi aldıktan sonra 'Yeşilçam'a haber vermeden' okulu bıraktı. Hayat şartlarının zorluğunu görünce tekrar sınava girdi, Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı'nı kazandı. Öykü, şiir ve denemeleri Varlık, Yumuşak G, Yeniyazı, İtibar, Üç Jeton, Karagöz, Hece Öykü ve İzafi gibi dergilerde yayınlandı. Bir yayınevinde editörlük yapan İşler, bugünlerde ikinci kitabı için çalışmalarını sürdürüyor.
BİZE ULAŞIN