Remzi Kopar: Çok şey anlatan hikâyeler

Çok şey anlatan hikâyeler
Giriş Tarihi: 4.7.2014 09:48 Son Güncelleme: 28.11.2014 12:16
Remzi Kopar SAYI:03Temmuz 2014
Güray Süngü bu yıl ilk kez düzenlenen Necip Fazıl Kısakürek Ödülleri'nde, Hiçbir Şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi adlı son kitabıyla hikâye dalında ödüle layık görüldü. "Necip Fazıl anısına açılan parantezin içinde adımı Hüseyin Atlansoy'un yanına yazmışlar, artık ölebilirim..."

Güray Süngü bu yıl ilk kez düzenlenen Necip Fazıl Kısakürek Ödülleri'nde, Hiçbir Şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi adlı son kitabıyla hikâye dalında ödüle layık görüldü. Ödül kazandığını öğrenen Süngü, sosyal medyadaki hesaplarında heyecanını yukarıdaki cümleyle ifade etti.

Bir yazarı, kitaplarında değil de internetteki kişisel hesaplarında yazdıklarıyla da tanımak mümkün bugünlerde. Bu cümle de Güray Süngü hakkında çok fazla bilgi veriyor aslında bize. Tek cümleyle onun mütevazılığını ve bir edebiyatçının sahip olması gereken o inceliği taşıdığını anlayabiliyoruz. Edebiyatçının eserleri hiçbir zaman kişiliğinden bağımsız değerlendirilemez. O yüzden hikâyelerini, romanlarını, şiirlerini okuduğumuz yazarlar hakkında bilgi sahibi olmak yalnızca merakımızı doyurma çabası değil, aynı zamanda doğru okuma yapmanın da yollarından birisidir.

Güray Süngü, eserlerinde kullandığı gösterişsiz üslubuyla, biçimden çok manaya değer verdiğini gösteriyor. Okuru ağdalı cümleler altında ezmeden hikâyelerine ortak etmek için çabalıyor. "İnsan kendisine karşı bile yabancılıktan kurtulamıyor kimi zaman." diyen yazarın arayışı, öncelikle kendini tanımak/bilmek. Kendini bilen, her şeyi bilmek için bir kapı aralamış olur çünkü. Güray Süngü de o kapının eşiğinde duruyor ve okurunu oraya bekliyor.

Hiçbir Şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi, henüz yeni ödül almış bir kitap olmasının yanı sıra bir çırpıda okunabilir olmasıyla da Güray Süngü eserlerine giriş yapmak için ideal bir kitap. On bir hikâyeden oluşan 134 sayfalık kitap insana ve hayata dair o kadar çok şey anlatıyor ki, kitabı bitirdikten sonra Süngü'nün diğer eserlerini de okumak için sabırsızlanacaksınız.
#Sayfa#
Güray Süngü kimdir?
1976 İstanbul doğumlu. 4 romanı, 2 öykü kitabı var. Düş Kesiği adlı romanıyla 2010 yılında Oğuz Atay Roman Ödülü'nü, Kış Bahçesi adlı romanıyla 2011 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü'nü kazandı. Son öykü kitabı olan Hiçbir Şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi, geçtiğimiz günlerde Necip Fazıl Hikâye Ödülü'ne layık görüldü.

Güray Süngü - Kısa cevap
1. Neden yazıyorsunuz?
Olmak istediğim kişiye yaklaşmak için.
2. Yazarken kullanmayı sevmediğiniz kelimeler?
Yürek
3. Kullanmaktan vazgeçemediğiniz kelimeler?
Sabah, gece, mavi, kalp, iç.
4. Şu an okuduğunuz kitap?
Uğultu - Norbert Scheuer
5. Çocukluğunuz nerede geçti?
Pencere önünde.
6. Nerede yaşlanmak isterdiniz?
Babamın mezarına yakın bir köy evinde. (Akşehir)
7. Sizi ne mutlu eder?
Okunmak
8. Hevesinizi ne kırar?
Hareket kaynağım heves değil, tutku.
9. Kim olmak isterdiniz?
Derviş
10. En sevmediğiniz huyunuz?
Zaaflarımı itiraf edememek.
11. Sizi anlattığını düşündüğünüz bir kelime?
Gereksizyazar
12. Şu kelimeler size ne ifade ediyor?
Kılavuz: Kitap
Hayat: Sınav
Sır: Allah
Kader: Hayat
13. Son cümleniz olduğunu bilseniz, yazacağınız cümle ne olurdu?
"Aslında, deyip, devam edemeyip virgül koyup, neyse, deyip virgül koyup, hakkınızı helal edin, (yine virgül) benimki helaldir." Olurdu, belki.



BİZE ULAŞIN