Ebrar Üzümcü: Eylül 2015 | Sergi Ajandası

Eylül 2015 | Sergi Ajandası
Giriş Tarihi: 1.9.2015 12:24 Son Güncelleme: 1.9.2015 15:07
Ebrar Üzümcü SAYI:16Eylül 2015
Eylül 2015 sergi etkinlikleri... Nerden Geldik Buraya?

SALT'ın 1980'ler odaklı projelerinin ilki Nerden Geldik Buraya?, Türkiye'de 1980 sonrası askerin himayesinde olan serbest piyasa ekonomisinin yaşandığı döneme odaklanıyor. İstanbul'u merkeze alan sergi, bu süreci reklam filmi, dergi, fotoğraf, video gibi arşiv materyalleri ve sinemadan örneklerle değerlendiriyor. Sergideki sanatçılar Halil Altındere, Serdar Ateşer, Aslı Çavuşoğlu, Barış Doğrusöz, Ayşe Erkmen, Esra Ersen ve Hale Tenger ise, 1980'lere dair işleriyle dönemin toplumsal dinamiklerini irdeliyor. 1980 askerî darbesinden sonra ortaya çıkan toplumsal hareketler ve popüler kültür ögelerini irdeleyen sergi, bu bağlamda Türkiye'nin yakın geçmişiyle bugünü arasındaki ilişkiyi görünür kılmayı amaçlıyor.

Nerden Geldik Buraya?, SALT'ın üyesi olduğu Avrupa Müzeler Konfederasyonu L'Internationale'nin beş yıllık Sanat Kullanımları-1848 ve 1989'un Mirası programı kapsamında gerçekleştirilmekte.

Tarih 3 Eylül-29 Kasım
Yer Salt Beyoğlu/Salt Galata/İstanbul

Levent Karaduman'dan 'Yeni Sayfalar'

Geleneksel hat sanatı çizgisini modern bir bakış açışı ile yorumlayarak, hat sanatına yenilikçi tasarımlarıyla katkıda bulunan Hattat Levent Karaduman, Yeni Sayfalar adını verdiği kişisel sergisiyle Dolmabahçe'de sanatseverle buluşuyor.

2003 yılında icazet alarak kendi özgün eserlerini yurt içinde ve yurt dışında açılan sergilerle sanatseverlerin beğenisine sunan sanatçının sergisinde 'dua' kavramı işlenmiş 15 eseri sergilenecek. 4 Ekim'e kadar gezip görebileceğiniz sergi Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde.
#Sayfa##Sayfa#
Tarih 28 Eylül-4 Ekim
Yer Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi/Beşiktaş/İstanbul

Sanatçı ve Zamanı


Kurulduğundan bu yana etkili 'süreli' sergileriyle dikkat çeken İstanbul Modern, yeni koleksiyon sergisi Sanatçı ve Zamanı adlı koleksiyon sergisi ile sanatseverlerin karşısında.

Sanatçı ve Zamanı, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "…ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında…" sözlerini çıkış noktası olarak belirliyor. Tanpınar'ın görüşleri etrafında farklı coğrafyalardan sanatçıların geçmiş, şimdi ve gelecek arasındaki hesaplaşmalarına dair bir sunum yapıyor. Tanpınar üzerinden sanatçıların zamanlar arası varoluş serüvenlerine dair bir yol haritası sunan sergi, aynı anda farklı zamanları hayal edebildiğimiz bir çağda, Tanpınar'ın görüşlerinin kuşatıcı zenginliğini de hatırlatmak istiyor.

Tarih 5 Ağustos-31 Aralık
Yer İstanbul Modern/Karaköy/İstanbul

Urartu Takı Koleksiyonu Sergisi

Tarih
31 Ocak'a kadar
Yer Rezan Has Müzesi/Cibali/İstanbul

Günümüz İmgeleri: Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi'nden Yapıtlar

Yaptığı iş birlikleri ile gençlere ve çağdaş sanata destek veren Pera Müzesi, kuruluşunun 10'uncu yılında Bosnalı gençleri ağırlıyor.

Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi iş birliğiyle düzenlenen sergi, Akademi'nin altı fakültesinden lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin ve mezunlarının resim, heykel, baskı, grafik ve ürün tasarımı gibi çeşitli mecralarda ürettikleri işleri kapsıyor. İKASD'ın destek verdiği sergi, Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi'nden Prof. Aida Abadzic Hodzic'in küratörlüğünde düzenleniyor. Bosna Hersek'in modern sanatını izlerken, gençlerin gözüyle ülke tarihine ve sosyal konulara dair yorumlamaları bulabileceğiniz sergi 1 Kasım'a kadar Pera'da.

Tarih 4 Eylül-1 Kasım
Yer Pera Müzesi/Beyoğlu/İstanbul

Teneffüs Sergisi


Tarih 5 Ağustos-22 Eylül
Yer Galeri 5/Ümraniye/İstanbul

Server Demirtaş'tan Evvel Zaman Makinesi


Bozlu Art Project Nişantaşı, sezonunun ilk etkinliğini Server Demirtaş'ın Evvel Zaman Makinesi adlı sergisiyle açıyor.

Sergi, düşünen, çalışan ve üreten bir makine olarak insan bedeni ile makinenin doğasına aykırı insani duyguların karşıtlığını irdeliyor. Demirtaş'ın heykellerini yaparken kullandığı, otomobil cam sileceğinden, bisiklet frenine değin uzanan hazır malzemelerin, sanatçının buluşu olan yöntemlerle bir araya getirilerek çarklar aracılığıyla hareketi sağlaması, El Cezeri'nin robotları, Leonardo da Vinci'nin makinelerine kadar uzanan bilim ile sanat yolculuğunda, teknoloji ile insan gibi ilişkiler üzerine yeniden düşünmemizi sağlıyor.

Tarih 3 Eylül-17 Ekim
Kanal Bozlu Art Project/Nişantaşı/İstanbul

Steve McCurry Fotoğraf Sergisi

Tarih 16 Eylül-13 Aralık
Yer Cermodern/Sıhhiye/Ankara

40 Metre 4 Duvar 8 Küp

Tarih 5 Eylül-1 Kasım
Yer Zorlu Center/Beşiktaş/İstanbul
BİZE ULAŞIN