Beytullah Çakır: Nisan - Sinema Ajandası

Nisan - Sinema Ajandası
Giriş Tarihi: 31.3.2015 11:38 Son Güncelleme: 31.3.2015 17:59
Beytullah Çakır SAYI:12Nisan 2015
4-19 Nisan tarihleri arasında bu yıl 34’üncüsü gerçekleştirilecek olan İstanbul Film Festivali’nden Lacivert’in sizin için seçtiği filmler... Beden
Berlin Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü alan Malgorzata Szumowska'nın yeni filmi Beden, birkaç kayıp ruhun hikâyesini konu ediniyor. Bir tarafta karısını kaybettikten sonra işiyle meşgul olmaya çalışan bir avukat ve onun anoraksiya hastası kızı var. Diğer tarafta ise yaşadığı kaybı başka yöntemlerle hafifletmeye çalışan Anna. Bir yanda fizik, diğer yanda metafizik. Bir yanda absürt bir mizah, diğer tarafta oldukça ağır bir dram. Dikotomik yaklaşımlarla kurgulanmış olan Beden, ölüm mefhumunun dünyaya miras bıraktıklarının peşine düşüyor.

Villa Touma
Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden Bedia bir yetimhanede büyümüştür. 18 yaşına geldiğinde yetimhaneden çıkmak zorunda kalır ve halalarının yanına taşınır. Bedia'nın aristokrat bir Hıristiyan aileden gelen babası, Müslüman bir kadınla evlendiği için evlatlıktan reddedilmiştir. Biri dul, diğer ikisi bekâr üç kız kardeş, mecburen yanlarına aldıkları yeğenlerine aynı ön yargıyla yaklaşır ve onu çabucak evlendirerek başlarından atma planları yapmaya başlarlar. Filistinli Suha Arraf'ın ilk filmi, sosyal statü ve ayrımcılık üzerine bir dram olan Villa Touma, geçtiğimiz yıl Venedik ve Toronto dahil pek çok uluslararası festivalde beğeni topladı.

Dış Ses
Christian Jimenez'in Toronto'da prömiyeri yapılan yeni filmi Dış Ses, 35 yaşındaki Sofia'nın hikâyesini anlatıyor. Sofia, çok sevdiği iki çocuğuyla boşanmanın etkilerinden kurtulmaya çalışırken huzura kavuşmak için, modern hayatın sunduğu her şeyi hayatının dışında bırakmaya karar verir. Ancak aldığı bu radikal karar işe yaramaz. Üstüne üstlük sorunlu kız kardeşi Ana'nın Şili'ye geri dönmesiyle hayatı iyice karmaşık hale gelir.

İsrail Usulü Boşanma
Bu yıl İsrail'in Oscar adayı olan İsrail Usulü Boşanma, bir kadının bir ülkenin medeni hukukuyla olan çatışması üzerine kurulu. Geçen yılın filmlerinden eleştirmenlerin gözdeleri arasında yer alan film Viviane Amsalem'in kocasından boşanabilmek için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Viviane'ın yıllardır ayrı olmalarına rağmen boşanmayı reddeden kocası Elisha, bir toplumun bütün hücrelerine sinmiş ataerkilliğin en basit metaforu sanki. Bu açıdan, İsrail'in en saygın kadın oyuncularından Ronit Elkabetz ve erkek kardeşi Shlomi tarafından çekilen İsrail Usulü Boşanma'yı, İran filmi Bir Ayrılık'ın serbest bir uyarlaması olarak yorumlamak yanlış olmaz.
BİZE ULAŞIN