H.Sena Kural: Film Ekimi

Film Ekimi
Giriş Tarihi: 3.10.2014 07:57 Son Güncelleme: 8.10.2014 16:20
H.Sena Kural SAYI:06Ekim 2014
11-17 Ekim tarihleri İstanbul’da sonbaharın film haftası. ‘Filmekimi’ İstanbul’da Beyoğlu ve Nişantaşı Citylife City’s sinemalarından sonra bu yıl ilk kez Kadıköy’den de geçecek. Filmekimi’nin bol seçenekli listesinden Lacivert’in sizin için seçtiklerini film ajandanıza not edin. Altın Palmiye'nin en güçlü adaylarından biri: Leviathan

Dönüş adlı filmiyle adından uzun süre söz ettiren Andrey Zvyagintsev, bu defa Leviathan ile Filmekimi'nde.

Altın Palmiye'nin en güçlü adaylarından biri olan film, aynı zamanda Cannes'da 'En İyi Senaryo Ödülü'nü ve Berlin Film Festivali'nde ise 'Büyük Ödül'ü kazandı.

Eyüp Peygamber'in öyküsünden esinlenen film, günümüzün toplumsal dramını yansıtarak birden fazla karaktere odaklanıyor. Kademe kademe inşa edilen 'yeni bir kent'te yaşamaya çalışan insanların mücadelesine ve güvensizliklerine derinlemesine dalarak, insanoğlunun yeryüzündeki köklerine iniyor.

Zvyagintsev'in ilk filmi Dönüş 2004'te İstanbul Film Festivali'nin açılış filmi olarak gösterilmiş, sonraki filmleri Sürgün ve Elena da Filmekimi'nde izleyicilerle buluşmuştu.

'Hayal gücü olmayanlar gerçekliğe sığınır'

Cannes Film Festivali'nde Jüri Ödülü'ne layık görülmüş bir Jean-Luc Godard filmi Adieu Au Langage (Dile Veda).

39'uncu uzun metrajlı filmiyle zihinleri daha öncekinden çok farklı olarak altüst edecek olan Godard, mizahi bakışı, alıntıları ve sıra dışı 3D denemeleri ile sinemanın sınırlarını zorluyor.

Kelime oyunları aracılığıyla küreselleşmeden devlet şiddetine, klasik müzikten aşka birçok konuya değinen Adieu Au Langage, 'Hayal gücü olmayanlar gerçekliğe sığınır' cümlesiyle açılıyor.

Karmaşık dünyaya bir güvercin bakışı


Venedik'te bu yıl Altın Aslan Ödülü'nü alan, İsveçli yönetmen Roy Andersson'un filmi İnsanları Seyreden Güvercin, iki gezgin satıcıyı anlatıyor.
Bu iki gezgin adam, günümüzün, geçmişin ve geleceğin karmakarışık dünyasına bir bakış atıyor. Bir dalın üzerinden bizleri gözleyen bir güvercin gibi, bize yaşamın ihtişamını, insanoğlunun kırılganlığını ve yaklaşan kıyametini hatırlatıyor.

Şiirsel, tuhaf ve aynı zamanda vurucu bir hikâyeye sahip olan Andersson filmi yönetmenin 'insan olmak üçlemesi'nin son filmi.

Mr. Turner

Empresyonizm akımının öncülerinden İngiliz ressam J.M.W. Turner'i anlatan film, prömiyerini Cannes Film Festivali'nde yaparak Timothy Spall'a En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandırdı.

Naked, Another Year, Secrets and Lies filmleriyle tanıdığımız usta yönetmen Mike Leigh bu defa bir biyografi ile karşımıza çıkıyor. Kadın psikolojisine de değinen yönetmenin filmi Filmekimi'nin öne çıkan yapıtlarından.
BİZE ULAŞIN